Petr Nečas pred optužbom za korupciju

Tužiteljstvo navodi kako su se trojica zastupnika složila povući se iz Parlamenta, u zamjenu za mjesta u državnim tvrtkama koja im je obećao Nečas (EPA)

Bivši češki premijer Petr Nečas nalazi se pred optužbom za korupciju, nakon što je otkriveno da je s trojicom bivših parlamentaraca bio umiješan u nezakonite radnje, saopćeno je danas iz nadležnog suda.

Tužiteljstvo navodi kako su se trojica bivših zastupnika složila da se povuku iz Parlamenta, u zamjenu za unosna mjesta u državnim tvrtkama koja im je obećao bivši premijer, prenijela je agencija AP.

Ako Tužiteljstvo nastavi s istragom, kako se i očekuje, Nečas će biti najviši češki dužnosnik koji se suočava s takvim optužbama od pada komunizma 1989. u Češkoj (Čehoslovačkoj).

Do saslušanja nejasno je li imao imunitet

Do današnjeg saslušanja na sudu nije bilo potpuno jasno je li Nečas imao imunitet od kaznenog progona, jer je rečeno da se korupcija dogodila dok je on bio premijer.

Sud je presudio da bi Nečas mogao biti optužen za djela počinjena dok je bio premijer, nakon što je izgubio imunitet kada je raspušten Parlament 28. kolovoza, jer je pala češka Vlada, naveo je glasnogovrnik suda Petr Knotig i dodao da Nečasov imunitet ne može biti retroaktivno primijenjen, dodaje New York Times, kako prenosi Tanjug.

Nečas je 17. lipnja podnio ostavku na mjesto premijera i šefa Građanske demokratske stranke, nakon višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je bila umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nađova, s kojom je bio u izvanbračnoj aferi.

Izvor: Agencije