Petrov: Država neće spašavati Agrokor

Država neće spašavati Agrokor Ivice Todorića, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ali će braniti privredni sistem i štititi interese zemlje.

Petrov je ovo izjavio nakon što se saznalo kako je u Vladi Hrvatske održan tajni sastanak s vlasnikom ovog koncerna. Vlada se o tom sastanku oglasila samo saopćenjem u kojem poručuje da prati situaciju u ovoj najvećoj hrvatskoj privatnoj kompaniji zbog njene važnosti za hrvatsku privredu.

„Nitko osim Ivice Todorića nije odgovoran za stanje u Agrokoru i zato očekujemo prvo od njega da povuče racionalne poteze i da shvati da zajednička Vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku od prije 20 godina. Država neće spašavati Ivicu Todorića, ali će država braniti gospodarski sustav i štititi, po potrebi, interese Hrvatske“, istakao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Prema posljednjim dostupnim podacima, Agrokor je dužan više od šest milijardi eura, od čega više od dvije milijarde prema dobavljačima. Ovaj koncern u Hrvatskoj i u državama regije zapošljava 60.000 osoba.

„Agrokor zajedno sa svojim partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima. Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima“, stoji u kratkoj objavi Ureda za odnose s javnošću koncerna Agrokor.

Pala vrijednost dionica

Kriza Agrokora pogodila je vrijednost dionica najvećih brendova kompanije na zagrebačkoj berzi.

Dionice kompanije Ledo izgubile su više od 10 posto vrijednosti, a u toj zoni su i dionice Jamnice, Belja i Zvijezde. Nepovoljan trend odrazio se na cjelokupnu berzu, pa je tridesetak dionica različitih kompanija kojima se najviše trguje također u minusu.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u srijedu poručuju kako će svi sljedeći koraci vezani uz Agrokor, bez obzira kakvi bili, utjecati na ekonomsko-socijalnu situaciju u cijeloj državi.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ocjenjuju da budućnost koncerna i njegovih kompanija nije ugrožena, obzirom na njegove snažne brendove.

Iz HGK-a ističu kako je Agrokor ne samo jedna od najvećih firmi srednje Evrope, već i „ujedno nositelj investicijskih aktivnosti u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, s tržišnim udjelom više od  30 posto u trgovini, što dovoljno govori koliko je važno promisliti o odlukama i reakcijama kada je u pitanju budućnost Agrokora“.

„Agrokor je posljednjih petnaestak godina izabrao model investiranja i razvoja koji nije neuobičajen u svjetskoj poduzetničkoj praksi. To je model visokog rizika koji podrazumijeva brzo širenje sa skupim i kratkoročnim kapitalom, odnosno ekspanziju u kratkom vremenu i refinanciranje kroz IPO“, kažu iz Komore, javlja Hina.

No, ističu i kako je Agrokor privatno vlasništvo i kako prije bilo kakve intervencije države treba vidjeti postoji li utemeljeno uporište u zakonskoj regulativi, pozitivnim praksama u Evropskoj uniji i drugdje.

„Sljedeći će potezi svakako utjecati na gospodarsko-socijalnu situaciju u cijeloj državi“, odgovaraju iz HGK-a na upit šta bi za ukupnu hrvatsku ekonomiju značilo da Agrokor dođe u situaciju da ne može otplaćivati svoje dugove dobavljačima te bi li u tom slučaju država morala intervenirati.

Poslodavci vjeruju menadžmentu

Iz HUP-a kažu kako menadžment tog koncerna „intenzivno radi na stabilizaciji financijske pozicije“ te vjeruju kako će u tome biti uspješni.

„Agrokor je velika i za hrvatsko gospodarstvo jedna od najvažnijih kompanija. Osim što ima 60.000 zaposlenih, od čega gotovo 40.000 u Hrvatskoj, surađuje s nekoliko tisuća tvrtki među kojima je priličan broj onih čije poslovanje u velikoj mjeri ovisi o Agrokoru. Stoga je razumljivo da svi sa zanimanjem prate poslovanje Agrokora pa i određene probleme s kreditnim rejtingom i financiranjem svih obveza. Agrokor ima snažne i jake brandove, kompanije koje uspješno posluju i imaju jake tržišne pozicije tako da prevladavanje aktualnih financijskih izazova budućnost Agrokora i njegovih kompanija nije ugrožena“, stoji u odgovoru HUP-a na upit.

Hrvatska udruga poslodavaca još dodaje „kako se može čuti, menadžment intenzivno radi na stabilizaciji financijske pozicije i vjerujemo da će u tome biti uspješni“.

Mediji navode kako je u Banskim dvorima početkom ove sedmice održan sastanak na kojem su na temu Agrokora s predstavnicima hrvatske Vlade razgovarali i predstavnici ruske Sberbanke, jedne od većih vjerovnika tog koncerna.

Na upit agencije Hina da tu informaciju potvrde ili demantiraju, iz zagrebačkog ureda Sberbanke su kratko odgovorili: „Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom“.

Deseci firmi u regiji

O značaju Agrokora za hrvatsku ekonomiju govori podatak kako ovaj koncern okuplja 60-ak firmi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Mađarskoj…

Poslovanje koncerna podijeljeno je u tri poslovne grupe – maloprodaju (27 kompanija), hranu (22), te ostale djelatnosti, u što se ubraja 12 Agrokorovih firmi.

Gotovo 80 posto poslovanja koncerna čini poslovna grupa maloprodaja, u kojoj su firme poput Konzuma, Tiska, Žitnjaka, Eurovibe, Roto dinamica…

Na proizvodnju hrane i pića otpada približno 17 posto poslovanja, a u tu poslovnu grupu spadaju Agrolaguna, Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vrbovec i Vinkovci, Solana Pag, Vupik, Zvijezda…

Ostale djelatnosti čine manji dio poslovanja koncerna, a među kompanijama u toj poslovnoj grupi su Agrokor – Energija i Projektgradnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije