Petrov: Ne vidim scenarij novih izbora u Hrvatskoj

Božo Petrov
Petrov: 'Na lokalnim izborima Most i HDZ su takmaci, ali se to neće preslikavati na državni nivo' (Pixsell)

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov odbacio je u ponedjeljak nagađanja o preslagivanju saborske većine i rekao kako bi prije moglo doći do novih izbora, ali da on “u ovom trenutku ne vidi takav scenarij”.

“Prije će, ako bude do tog scenarija došlo, doći do parlamentarnih izbora nego do preslagivanja. Preslagivanje nije moguće. Žao mi je što o toj temi moram govoriti iz razloga jer se ona više napuhuje nego što je realna”, poručio je Petrov za Hrvatski radio.

Upitan postoji li mogućnost da se, nakon lokalnih, dogode i parlamentarni izbori u Hrvatskoj, odgovorio je: “Vjerujem da bi oponentima dobro došli novi izbori, no moram ih razočarati, jer u ovom trenutku ne vidim takav scenarij.”

‘Neka pobijedi bolji’

Na predstojećim lokalnim izborima, rekao je, Most i Hrvatska demokratska zajednica jesu takmaci, ali se borba s lokalne neće preslikavati na državnu razinu.

“Tko bude bolji neka pobijedi”, poručio je.

Očekuje, kazao je, i podršku koalicijskog partnera HDZ-a te drugih političkih stranaka za Mostov prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima koji je u javnoj raspravi.

“Očekujem ne samo potporu partnera nego i drugih stranaka i mislim da je vrijeme da završimo s prošlošću i okrenemo se budućnosti”, rekao je čelnik Mosta, kako prenosi Hina.

Most je tim prijedlogom, kaže, konačno htio završiti priču u ustašama i partizanima. Misli i da otvaranje arhiva ne bi trebalo biti posebno dramatično za hrvatske političare.

“To ne bi trebalo biti nešto posebno dramatično za hrvatske političare osim ako oni nešto veliko ne kriju, no vjerujem da bi tada oni trebali sami sebe isključiti ako su nešto posebno loše radili u prošlosti”, rekao je Petrov.

U Mostu su se, kazao je, godinu i pol nadali i vjerovali da će pomirba, raščišćavanje ili zaborav moći napraviti svoje i bez otvaranja arhiva.

“Kad smo vidjeli da se manipulira podacima i oni se koriste za obračune u trenutku kada se ne može govoriti o krucijalnim temama za Hrvatsku, onda smo odlučili s tim završiti i dati i povjesničarima da preuzmu ulogu u hrvatskoj povijesti, a ne da se njome osobnim interesima koriste političari”, rekao je Petrov.

‘Molio sam rodbinu…’

Čelnik Mosta osvrnuo se i na slučaj navodnog autoplagiranja doktorata ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, o čemu se očekuje odgovor Sveučilišta u Augsburgu, a na pitanje očekuje li novi “tektonski poremećaj” u koaliciji odgovorio je: “Ne bi trebao biti, a kada bi došlo do tog scenarija, zaista vjerujem i očekujem da ne samo premijer nego i ministar povuku svoj potez, ali ne vjerujem da će do toga doći.”

Petrov je opetovano komentirao i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je protiv njega odlučilo pokrenuti postupak u vezi s imenovanjem šogora u nadzorne odbore komunalnih tvrtki.

“Što se tiče moga šogora, zaista ne vidim da smo pogriješili jer je to i stranka odlučivala i druge lokalne samouprave, a on nije stekao imovinsku korist”, poručio je.

Napomenuo je i kako je tijekom posljednje tri i pol godine trebao četiri puta odlaziti kod rodbine i moliti da se ne prijavljuju na različite natječaje.

Izvor: Agencije