Petrov odbio Milanovićevu ponudu

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović uputio je javni poziv listi Most da ih podrži u formiranju vlade, a njihovom čelniku Boži Petrovu ponudio je mjesto predsjednika Hrvatskog sabora.

Milanović je to kazao pred novinarima, nakon jučer održanih konzultacija kod predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je utvrdila da niti jedna od dvije najveće koalicije nema potrebnu većinu za sastavljanje vlade.

Ponovio je kako se ne vidi u zajedničkoj vladi s HDZ-om, koju predlaže Most.

“S Mostom možemo i hoćemo u hrvatsku Vladu sljedeće četiri godine, a na njima je da odluče. Vjerujemo da su koherentna cjelina i da imaju jasnu politiku. Rezultati moje Vlade se sada vide, no pred nama je još jako puno ozbiljnog posla, a taj posao nudimo da nastavimo raditi u partnerstvu s Mostom. S obzirom da je gospodin Petrov na čelu Mosta mi ga kao takvog pozivamo da bude predsjednik Hrvatskog sabora”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Tvrdi i da sa čelnikom Mosta nije vodio privatne razgovore, ali i rekao kako s njim “razmjenjuje SMS poruke”.

Siguran je i u 66 potpisa svoje koalicije, koje je, kako tvrdi, pokazao predsjednici Grabar-Kitarović. Iz njezinog ureda tvrde da potpise nisu vidjeli.

Petrov: Milanovićeva ponuda je promašena

U međuvremenu je na Milanovićevu ponudu odgovorio i sâm Petrov.

“Čini nam se da još uvijek pričamo različitim jezikom, jer Mostu je najvažnije provesti reforme i postići konsenzus oko istih nego prihvatiti ponude vezane za pozicije, tj. fotelje. Ipak, nadamo se da je ovo korak prema onome za što se Most zalaže od početka, a to je reformska Vlada i konsenzus oko promjena koje su ključne za oporavak Hrvatske u cjelini”, poručio je Petrov.

Ponovio je i kako Most “želi prvo usuglasiti reforme i dinamiku njihove provedbe, a tek onda pričati o onome što je posljednjih 20 godina bila glavna tema – pozicije u Vladi ili parlamentu”.

“Mi smo obavili svoj dio posla. Prezentirali smo program i reforme i sada je potez na HDZ-u i SDP-u. Od njih čekamo službeno pisano očitovanje. Odluku o bilo kakvim potezima Mosta u sljedećim danima donijet će zajedničko tijelo saborskih zastupnika i Nacionalnog vijeća Mosta, a ne jedan čovjek, tako da je ponuda Zorana Milanovića meni promašena”, smatra Petrov.

O prijetnjama Raškoviću

Milanović je govorio i o navodnim prijetnjama izabranom zastupniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Mirku Raškoviću, koji je izjavio da ga više osoba iz njegove stranke politički pritišće radi davanja potpore mandataru Vlade, koju on još uvijek nikome nije dao. Zbog tih pritisaka od predsjednice Grabar-Kitarović je zatražio da ga politički zaštiti.

Na pitanje je li kome prijetio, Milanović je uzvratio: “Zna se tko prijeti u ovoj zemlji”.

Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić-Tomljenović je javila kako je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović za Al Jazeeru opovrgnuo da je bilo tko iz te stranke vršio pritisak na Raškovića.

“U SDSS-u su iznenađeni. Nitko nije znao da će Rašković ići kod predsjednice, a navodno su se i svi izabrani zastupnici zajedno dogovorili da će podržati Milanovića”, javila je Brkić-Tomljenović.

Izvor: Al Jazeera i agencije