Petrov: Razgovori o velikoj koaliciji itekako se vode

Božo Petrov, Most
Petrov je ustvrdio da će Plenković reći ono što mu u nekom trenutku odgovara (EPA)

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u četvrtak da se pregovori o tzv. velikoj koaliciji u Hrvatskoj između Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije itekako vode i ustvrdio kako se čelniku HDZ-a i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, koji je demantirao te navode, ne može vjerovati te je iznio niz optužbi na njegov račun.

Na novinarski upit da pojasni svoje izjave o “razgovorima o velikoj koaliciji” i to što ga je Plenković demantirao Petrov je ustvrdio da će Plenković reći ono što mu u nekom trenutku odgovara.

“Ako je to tako, zašto nisu izašli i pokazali tu svoju famoznu većinu? Njegove riječi izgovorene u zadnjih mjesec dana pokazuju da se tom čovjeku, nažalost, ne može vjerovati”, istaknuo je Petrov.

‘Najpošteniji su novi izbori’

“U trenutku kada on nešto kaže to uopće ne mora vrijediti, čak ni u roku od tri sata… Razgovaraju, razgovaraju itekako, ali neka ih radi toga građani ocijene”, rekao je Petrov.

Upitan je li i njemu, kao i potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Ivi Stieru, žao što je propala koalicija Mosta i HDZ-a i što se odmah nije izašlo na izbore, Petrov je odgovorio da je prema građanima najpoštenije ići na nove izbore.

Oni će sigurno manje koštati od te “famozne većine” ako je Plenković ikad skupi.

“Najpoštenije je ići na nove izbore, mi trebamo stabilnu državu, ali ne stabilnu s klijentelizmom i korupcijom”, naglasio je.

Poručio je da neće biti nikakvi revolucionari te da nisu “antisistemska stranka”, kako ih naziva Plenković.

Premijer Plenković u Sinju je rekao da je ovo vrijeme razotkrivanja koje se događa u krizama te da se tada točno vidi tko je tko i na koga se možete osloniti.

“To govorim zato što su zbivanja te političke epizode jednostavnog konflikta između stranaka matice, poput HDZ-a, i populističkih stranaka i prosvjednih pokreta prisutni i kod nas u Hrvatskoj. Potez koji je bio ključan da smo raskinuli suradnju s Mostom vrloje jednostavan – suradnja je prestala odlukom i odabirom Mosta da izaberu SDP, koji ide rušiti ministra, a ne HDZ, s kojim su participirali u vlasti”, rekao je Plenković.

Plenković negira koaliciju sa SDP-om

“Nema velike koalicije sa SDP-om i nema suradnje s Mostom, koji je donio takvu odluku”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nekoliko je puta, kako su pisali hrvatski mediji, izjavio da koalicija između SDP-a i HDZ-a nije moguća.

Tako je nedavno na pitanje smatra li mogućom veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a odgovorio da “koalicija s HDZ-om, koji napada novinare, nacionalne manjine i štiti sukob interesa, nije opcija”.

Izvor: Agencije