Oglasi

Petrović definitivno isključen iz DS-a

Donedavni član Demokratske stranke najavio razgovore o formiranju novog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.
Petrović je rekao da nije otišao od DS-a, već da je DS otišla od sebeWikimedia Commons

Poslanik Dušan Petrović saopćio je u srijedu da je odlukom Statutarne komisije Demokratske stranke (DS) konačno isključen iz te partije i najavio razgovore o formiranju novog poslaničnog kluba.

"Statutarna komisija DS-a kapitulirala je pred samovoljnom [predsjednika DS-a] Dragana Ðilasa i konačnu odluku o isključenju donela na osnovu neustavne i nezakonite odluke Glavnog odbora suprotne statutu DS-u i evropskim standardima", rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

On je najavio da će početi razgovore s poslanicima koji, kako je kazao, imaju želju sarađivati na provođenju politike decentralizacije.

Petrović je dodao da će narednih dana imati jasnu sliku o poslaničkom klubu i dodao da se razgovori o tome vode na inicijativu tih poslanika, ali nije želio precizirati o kojim poslanicima je riječ.

Isključenje Jeremića

Bivši član DS-a također je rekao da se on neće suditi sa sada već bivšom strankom, da poštuje odluku Vuka Jeremića, koji je također isključen iz stranke, ali da se on, za razliku od Jeremića, neće obraćati Ustavnom sudu Srbije.

"Nadam se da će Ustavni sud uzeti u razmatranje to što je Jeremić tražio, ali ja neću da se parničim sa DS-om. Učinio sam sve što je bilo moguće da se dođe do normalne odluke", kazao je Petrović.

On je također rekao da nije otišao od DS-a, već da je DS otišla od sebe.

Petrović je pročitao rečenicu iz odluke koja mu je dostavljena iz Statutarne komisije, u kojoj se, između ostalog, kaže da ta komisija u drugom stepenu nije ocjenjivala dijelove žalbe koji se odnose na ustavnost i zakonitost, jer za takve odluke nema nadležnost.

"Ðilas se postarao da u DS-u nema nikoga ko će se pozabaviti zakonitošću i ustavnošću, a DS je druga stranka po snazi u Skupštini", kazao je Petrović.

Izvršni odbor DS-a je nedavno donio odluku o isključenju Jeremića iz te partije, zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS-a i kršenja Statuta stranke.

"U DS-u su razmena mišljenja i argumenta uvek dobrodošli, a nakon što organi stranke donesu odluku, ona je obavezujuća za sve članove stranke, bez izuzetka", navodi se u saopćenju DS-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.