Oglasi

Pfizer podmićivao ljekare u regiji

Američki farmaceutski div nagodio se za plaćanje kazne od 60 miliona dolara zbog optužbi za podmićivanje.

Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju Pfizer i njenu kćerku firmu Wyeth zbog sumnje da su platile milione dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju svojih lijekova u zemljama istočne Evrope, javljaju mediji u SAD-u.

Kako navodi Bloomberg, novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini.

Ove dvije kompanije su se složile da plate ukupno 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle optužbe.

Prema navodima Ministarstva pravde SAD-a i federalne Komisije za hartije, farmaceutski gigant Pfizer plaćao je i davao poklone državnim doktorima i zdravstvenim radnicima u Istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Kini, kako bi utjecali na regulatorna odobrenja, odluke o nabavkama, recepte, kao i da bi se izbjeglo carinjenje.

Dodaje se, da su isplate vršene bez znanja ili odobrenja zvaničnika Pfizera, ali da su nesređene poslovne knjige i podaci firmi koje su radile za Pfizer sređivani u finansijskim izvještajima samog Pfizera.

Skandal u Hrvatskoj

Ovaj Pfizerov skandal u Hrvatskoj buknuo je još prije osam godina otkada traje istraga, a tada je, također, Bloomberg izvijestio o podmićivanju visoko pozicioniranih liječnika u Hrvatskoj, piše zagrebački Jutarnji list.

Tada je glavni direktor hrvatskoga zastupništva Pfizera dobio otkaz, a u javnost su procurila neka imena za koja se tvrdilo da su plaćani mjesečnim iznosima u Austriji.

U optužnici američkoga Suda pod tačkom 30. stoji da je najmanje od 1997. do kraja 2004. Pfizer Hrvatska, odnosno Pharmacia Hrvatska, koju je kupio Pfizer, plaćao ljekare koji su radili za institucije hrvatske Vlade.

Novac je, kažu, bio namijenjen za to da se utječe na propisivanje Pfizerovih i Pharmacijinih lijekova, te da se osigura da regulatorna tijela daju odobrenje za stavljanje na listu njihovih lijekova.

Plaćanja su obavljana sve do spajanja Pharmacije i Pfizera početkom 2003. godine, u kojoj su bile još tri isplate i to u aprilu, maju i julu, a u tom razdoblju povjerenstva u kojima je radio navedeni ljekar odobrila su tri Pfizerova proizvoda. Nakon jula, plaćanja su prestala.

U Hrvatskoj se prije osam godina podigla velika galama oko ovih optužbi, a prema nekim informacijama sve je bilo stiglo i do Državnog odvjetništva, ali se jednako tako prašina ubrzo slegla i nikakvih sudskih procesa nije bilo.

Odgođen krivični postupak

Tužioci su pristali odgoditi ovaj krivični postupak na dvije godine, ako Pfizer bude nastavio sarađivati i ako bude poduzeo korake da se to ispravi, navodi Bloomberg i dodaje da cio dogovor mora potvrditi američki federalni Sud.

Kao neke od primjera korupcije njujorška medijska korporacija navodi Bugarsku, gdje su lokalni predstavnici potrošili 28.000 dolara za putovanja državnih doktora u Grčku, kao nagradu za ljekare koji su imali najviše prepisanih Pfizerovih proizvoda.

Također, plaćeno je i 17.000 dolara za konferencije o medicini na kojima su opet učestvovali doktori koji su prepisivali Pfizerove lijekove, dodaje se u sporazumu koji je ova kompanija potpisala sa Ministarstvom pravde SAD-a.

Pfizer je priznao i da su u Rusiji doktori dobivali pet posto od vrijednosti nekog prepisanog lijeka koji je proizvod kompanije.

Kao kompanije koje su predstavljale Pfizer navode se Bristol-Myers iz New Yorka i Glaxo i AstraZeneca iz Londona. Sve tri kompanije su saopćile da sarađuju sa vlastima u SAD-u u istrazi.

Izvor: Agencije