Philips 2012. zaključio sa neto profitom

Kompanija je tako prošlu godinu zaključila sa 231 milion eura 'u plusu', nakon 1,29 milijardi eura godinu ranije.

Frans van Houten, Philips, Elektronika
Van Houten: Jedan korak u preoblikovanju portfelja potrošačke elektronike i malih kućanskih aparata [AP]

Holandski elektronički gigant Philips objavio je u utorak da je prošlu godinu ponovno zaključio u plusu, nakon gubitka u godini ranije, a najavio je i prodaju odjela za audio i video tehnologije, kako bi se pojačano fokusirao na medicinsku opremu i proizvode za njegu zdravlja, prenosi agencija Hina.

Kompanija je tako 2012. zaključila s neto zaradom od 231 milion eura, nakon 1,29 milijardi eura neto gubitka u 2011. godini.

Godišnji je rezultat pritom nagrizao gubitak u četvrtom tromjesečju od 355 miliona eura, povezan s kaznom u iznosu 509 miliona eura, koju kompanija mora platiti, prema odluci Evropske komisije zbog dogovaranja cijena katodnih cijevi.

Prema sporazumu o prodaji odjela, Philipsov dugoročni partner Funai platit će 150 miliona eura plus neodređeni iznos na ime naknade za korištenje Philipsovih brandova u audiouređajima, multimediji i opremi u početnom razdoblju od 5,5 godina, uz mogućnost produženja sporazuma za dodatnih pet godina.

Širenje poslovanja

Transakcija će biti zaključena do kraja 2013. godine, pri čemu će poslovanje s video sadržajima biti prebačeno na novog vlasnika tek 2017. zbog važećih Philipsovih aranžmana o licencama.

„Ovom transakcijom napravit ćemo još jedan korak u preoblikovanju portfelja potrošačke elektronike i malih kućanskih aparata i preobražaju Philipsa u vodeću tehnološku kompaniju u segmentu medicinske opreme i njege zdravlja“, stoji u saopćenju Philipsovog izvršnog direktora Fransa van Houtena.

Funaijev direktor Tomonori Hayashi najavio je pak širenje poslovanja na tržišta poput Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Kompanija zapošljava oko 122.000 ljudi širom svijeta i poznata je po televizorima, malim kućanskim aparatima i sijalicama, a u proteklih 10 godina proširila se i na medicinsku opremu i male kućanske aparate.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.