Oglasi

Philips 2012. zaključio sa neto profitom

Kompanija je tako prošlu godinu zaključila sa 231 milion eura 'u plusu', nakon 1,29 milijardi eura godinu ranije.
Van Houten: Jedan korak u preoblikovanju portfelja potrošačke elektronike i malih kućanskih aparataAP

Holandski elektronički gigant Philips objavio je u utorak da je prošlu godinu ponovno zaključio u plusu, nakon gubitka u godini ranije, a najavio je i prodaju odjela za audio i video tehnologije, kako bi se pojačano fokusirao na medicinsku opremu i proizvode za njegu zdravlja, prenosi agencija Hina.

Kompanija je tako 2012. zaključila s neto zaradom od 231 milion eura, nakon 1,29 milijardi eura neto gubitka u 2011. godini.

Godišnji je rezultat pritom nagrizao gubitak u četvrtom tromjesečju od 355 miliona eura, povezan s kaznom u iznosu 509 miliona eura, koju kompanija mora platiti, prema odluci Evropske komisije zbog dogovaranja cijena katodnih cijevi.

Prema sporazumu o prodaji odjela, Philipsov dugoročni partner Funai platit će 150 miliona eura plus neodređeni iznos na ime naknade za korištenje Philipsovih brandova u audiouređajima, multimediji i opremi u početnom razdoblju od 5,5 godina, uz mogućnost produženja sporazuma za dodatnih pet godina.

Širenje poslovanja

Transakcija će biti zaključena do kraja 2013. godine, pri čemu će poslovanje s video sadržajima biti prebačeno na novog vlasnika tek 2017. zbog važećih Philipsovih aranžmana o licencama.

„Ovom transakcijom napravit ćemo još jedan korak u preoblikovanju portfelja potrošačke elektronike i malih kućanskih aparata i preobražaju Philipsa u vodeću tehnološku kompaniju u segmentu medicinske opreme i njege zdravlja“, stoji u saopćenju Philipsovog izvršnog direktora Fransa van Houtena.

Funaijev direktor Tomonori Hayashi najavio je pak širenje poslovanja na tržišta poput Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Kompanija zapošljava oko 122.000 ljudi širom svijeta i poznata je po televizorima, malim kućanskim aparatima i sijalicama, a u proteklih 10 godina proširila se i na medicinsku opremu i male kućanske aparate.

Izvor: Agencije