PIC: Entiteti nemaju pravo otcjepljenja

Inzko je ponovo pozvao političke stranke da riješe pitanje održavanja izbora u Mostaru (Al Jazeera)

U Sarajevu je zasjedao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), kojim predsjedava visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

PIC je upozorio da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da zakonski postoje samo na osnovi Ustava BiH”, javlja Hina.

Upozorili su da  Visoki međunarodni predstavnik još ima velike ovlasti za provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Rusija protiv ulaska BiH u NATO

Na zajedničku izjavu PIC-a, samo je ruski ambasador uložio paragraf, jer nije bio saglasan sa budućnosti Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Inzko je podsjetio da su sva tri člana Predsjedništva BiH 2010. godine tražila Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Ponovo je pozvao bh. stranke da riješe pitanje održavanja izbora u Mostaru.

Rekao je da on neće nametati rješenje, jer za to nema saglasnosti Vijeća za provedbu mira.

„Mi imamo 12 zemalja na PIC-u, to je moj Savjet bezbjednosti, i tamo mora postojati neka kritička masa da daju podršku da ja intervenišem i to u PIC-u još nije slučaj, a možda će se mijenjati 2. jula, ja ne znam”, rekao je Inzko.

U saopćenju PIC-a se navodi: „Upravni odbor je još jednom potvrdio temeljno načelo da Mostar mora ostati jedinstvena, višenacionalna jedinica lokalne samouprave. Upravni odbor je pozvao političke čelnike da riješe pitanje izbora u Mostaru neovisno o drugim pitanjima, kako bi ispunili svoje obaveze vezane za poštivanje međunarodnih demokratskih standarda, ljudskih prava i vladavine zakona“.

Objaviti rezultate popisa

Iz PIC-a su također pozvali političke, društvene i vjerske vođe u BiH da rade na unapređenju pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije i da se suzdrže od negativne politike i politike podjela, radnji i izjava koje mogu imati  učinak radikalizacije pojedinaca i zajednica.

Pozvali su i institucije vlasti u BiH da se još snažnije odupru prijetnjama terorizma, te su pozdravili poteze Islamske zajednice BiH u tom smislu.

Vijeće je naglaslio važnost objavljivanja rezultata popisa stanovništva provedenog 2013. u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije