PIC poslao oštre poruke bh. vlastima

Inzko je političare iz Republike Srpske označio odgovornima za ugrožavanje integriteta BiH kao države (Anadolija)

Napredak u Bosni i Hercegovini je nužan i mora se vidjeti odmah, a međunarodna zajednica ostaje spremna u tome pomoći, zaključak je koji su, nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, donijeli visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini.

To tijelo čine najutjecajnije zapadne zemlje te Rusija i Turska, kao predstavnica Organizacije islamske konferencije.

Predstavljajući zaključke, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je u četvrtak novinarima u Sarajevu kako je pažnja bila usmjerena na pitanja koja se “neposredno tiču života građana”, prenosi agencija Hina.

Pack: Odlučnije sankcije

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack založila se u četvrtak za odlučnije sankcioniranje te zemlje zbog krivice njenih političara za ukupno stanje, koje je nazvala “haotičnim”.
“Tamo vlada popuni nered i haos”, izjavila je ona tokom rasprave u Strazburu.
Pack je kazala kako bi trebalo podržati namjeru Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini uskrati novac iz IPA fondova zbog neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.
Rekla je kako bez provedbe te presude, koja insistira na ukidanju diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa, rezultati narednih izbora u Bosni i Hercegovini ne bi trebali biti priznati.
“Vodeći političari u Bosni i Hercegovini ne žele reforme, a one su nužne. Njima nedostaje dobre volje i svijesti da se promjene ne mogu ni izbjeći, niti zaustaviti. Mi možemo ukazivati, moliti, pokušati pomoći… Na raspolaganju nemamo mehanizme prisile. Imamo IPA fondove, no političare to ne zanima, pa se ni ti fondovi ne troše. U Bosni i Hercegovini je potpuni nered i haos”, izjavila je Pack.

“Vladajuće strukture trebaju obaviti svoj posao. Međunarodna zajednica to neće učiniti za njih”, kazao je on, dodajući kako treba odbaciti konstatacije da se ništa ne može učiniti u 2014. godini, jer će u njoj biti održani opći izbori.

Političari odgovorni

Inzko je direktno prozvao tek političke lidere iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, označivši ih odgovornima za ugrožavanje integriteta Bosne i Hercegovine kao države i dovođenja u pitanje njenog opstanka.

Ustvrdio je kako je “strpljivi” angažman Evropske unije do sada dao priliku Bosni i Hercegovini da napreduje ka članstvu, a na domaćim političarima ostaje da to i iskoriste.

Vladavina prava je, po ocjeni članova Upravnog odbora PIC-a, i dalje među najvažnijim pitanjima, a to znači i očuvanje nezavisnosti pravosuđa.

“Posebna je zabrinutost izražena zbog neprekidnih nastojanja da se ugrozi autoritet pravosudnih tijela”, kazao je Inzko, ali nije imenovao nikoga ko je za to ugrožavanje odgovoran.

Hitne reforme

Vlastima u Bosni i Hercegovini upućen je poziv da hitno pokrenu reformu obrazovanja, kako bi se izbjegla postojeća diskriminacija i segregacija.

Inzko je podsjetio kako je to obaveza koju je Bosna i Hercegovina preuzela još prije 11 godina, no do danas ništa nije učinila.

“To će predstavljati prepreku na putu ka Evropi”, izjavio je on, dodatno upozorivši kako obrazovanje u Bosni i Hercegovini uopće ne nudi potreban kvalitet.

“Domaće institucije” naveo je i kao adresu koja se treba pozabaviti zahtjevima bošnjačkih roditelja čija djeca idu u škole u RS-u a nije im osigurano pravo da slušaju nacionalnu skupinu predmeta, zbog čega već 56 dana protestiraju pred sjedištem Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Neriješen ustroj Mostara

Inzkov zamjenik Tamir Waser dodatno je istaknuo zabrinutost stanjem u Mostaru, gdje još nisu održani lokalni izbori, jer je gradski Statut proglašen neustavnim, s ranijim podjelama na unutargradske izborne jedinice.

“Lokalni izbori u Mostar moraju biti održani najkasnije do novembra 2014. godine”, kazao je Waser.

Dodao je kako vladajuće stranke u Mostaru još nisu iznijele “ozbiljne prijedloge” kako riješiti ustroj Mostara, što je ocijenjeno nedopustivim.

Izvor: Agencije