Picula: BiH najozbiljniji problem na Balkanu

Tonino Picula: Problemi Bosne i Hercegovine su isključivo domaći (EPA)

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula, koji je imenovan za potpredsjednika Delegacije EP-a za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, kazao je za Anadoliju da će Evropska unija “primijeniti jednu vrstu uvjerljivijeg mehanizma” prema Bosni i Hercegovini, ukoliko ne dođe do dogovora o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Podsjetio je kako je evropski komesar za proširenje Štefan Fule nedavno predložio da se iz IPA-programa izdvoji 47 miliona eura.

“On je pritom pazio da to ne pogodi građane Bosne i Hercegovine, već da se uzme novac tamo gdje je najveći zastoj. No, ukoliko se nastavi ova nerazumljiva upornost da se izbjegne dogovor, tko će zamjeriti Briselu ako posegne za još uvjerljivijim instrumentima”, ocijenio je Picula, koji nije precizirao o kojim mjerama se radi.

Očite blokade

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je među zemljama Zapadnog Balkana u ovom trenutku najozbiljniji problem, jer su blokade tamo najočitije.

Problemi Bosne i Hercegovine su, tvrdi on, isključivo domaći i “Bosnu i Hercegovinu više nitko izvana ne ugrožava”.

Hrvatska je, naime, članica EU-a, a Srbija i Crna Gora im se što prije priključiti.

“Ako treba tražiti problem za ozbiljan zastoj, odgovorna je domaća politika. Problem je evidentan. Nema više ograde za koju se to može sakriti. Ja se nadam da ovi razgovori bh. lidera s komesarom Fuleom, koji nisu prekinuti, mogu nekamo dovesti. Sve ostalo bi kratkoročno i dugoročno koštalo građane Bosne i Hercegovine, a oni to ne zaslužuju”, dodao je Picula.

Smatra da su uspješni pregovori između Beograda i Prištine, koje je predvodila visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, otvorili šanse da se i Evropska komisija i komesar Fule aktivnije uključe u rješavanje problema u Bosni i Hercegovini.

Pozitivan pritisak

“Ona je pojačala tu vrstu dijaloga s onima koji u Bosni i Hercegovini moraju dovesti do promjena. Ta vrsta pozitivnog pritiska i želja da se moderira i dalje postoji u EK-u”, istakao je on.

Provedba presude u slučaju Sjedić-Finci, prema njegovim riječima, donijet će nove konture u Bosni i Hercegovini.

“Koliko je Dayton bio dobar i donio prekid rata, toliko on, na neki način, drži jedan dobar dio bh. političke elite za noge, a oni se ne trude da izađu iz tog zagrljaja, jer to jamči ugodnu poziciju. Vrijeme curi… Vjerujem da će uloga EK-a pojačavati pritisak kako se budu približavali izbori u Bosni i Hercegovini. A iduće godine su i izbori u EU-u. S te strane, umjereni sam optimist. Možemo očekivati napredak, jer se ušlo u razgovore”, kazao je on.

Picula smatra da će neko “iskočiti kao zaštitnik interesa nacionalnih ili regionalnih interesa”, ali u tom slučaju, kako je istakao, može se očekivati i reakcija EU-a.

Izvor: Agencije