Picula: Političari su krivi za stagnaciju BiH

Tonino Picula: Sve zemlje Balkana bit će u Evropskoj unii nakon 2020. godine (EPA)

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula izjavio je da će Evropska unija ocjenjivati buduću vlast u Bosni i Hercegovini, koja se formira nakon održanih izbora, na osnovu rada i posvećnosti prema obavezama i zadacima koje očekuje Brisel, piše Anadolija.

“Stranke koje su pobijedile su izbor građana Bosne i Hercegovine. Vlast koja se formira bit će odgovorna građanima, ali institucije EU-a očekuju od Bosne i Hercegovine, kao i od svih zemalja koje su prošle taj put, da svlada obveze. Po tome će se mjeriti vjerodostojnost vlasti, i ako bude radila u skladu sa standardima EU-a, imat će i povjerenje Brisela”, istakao je Picula.

Kaže kako EU, prije svega, očekuje da bh. vlasti provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, napominjući kako je za to potrebna promjena Ustava Bosne i hercegovine te da EU, osim dosadašnjih obaveza, neće tražiti od Bosne i Hercegovine ništa novo.

Na dnu ljestvice

Picula je kazao kako je ocjena o dešavanjima u regionu u proteklih godinu dana najbolje iznesena u redovnom godišnjem izvještaju Evropske komisije, a po kojem je Bosna i Hercegovina, uz Kosovo, na samom dnu ljestvice.

“Devet zemalja je u čekaonici. Nažalost, Bosna i Hercegovina je, uz Kosovo, na samom začelju. To nije paušalna ocjena, ona je argumentirana. Mislim da se tu jasno kaže da je majka svih razloga stagnacije u Bosni i Hercegovini nedostatak političke volje”, objašnjava Picula, dodajući kako će Hrvatska i dalje nastaviti zagovarati ulazak zemalja iz regiona u EU.

Također je kazao kako politika proširenja već neko vrijeme nije prioritet EU-a, jer mnogi građani zemalja članica smatraju da bi nove članice doprinijele ekonomskoj i socijalnoj krizi.

“Jedan od razloga je strah građana starijih zemalja članica da je proširenje donijelo socijalnu nesigurnost u pogledu radnih mejsta i pada kvalitete javnih servisa. Građani su pod pritiskom desnih populističkih stranaka prihvatili da je tome razlog proširenje 2004. i 2007. godine. Vjerujem da se radi o uvjerenju koje ne stoji. Proširenje tome nije odgovorno, jer je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU-a od njenog osnivanja”, rekao je Picula, naglasivši kako će sve zemlje Balkana biti u EU nakon 2020. godine.

EU kompletirana samo s Turskom

“Ja mislim da će se ponovo dogoditi ‘big bang’, odnosno veliko proširenje. Njega vremenski možemo locirati samo nakon 2020. godine, jer vjerujem da će narednih pet godina u zemljama regiona biti iskorištene da se naprave ozbiljne reforme kako bi se zemlje EU-a uvjerile da je došlo vrijeme za novo proširenje”, kazao je Picula.

Na kraju je rekao da će Evropa biti kompletirana tek priključenjem Turske.

“Radi se o nečemu što je povijesna neizbježnost. Ali, kada će se to dogoditi ovisi o nizu faktora. Turska mora uvjeriti Europu, kao i svaka druga država, u čemu je njezina dodatna vrijednost, s čime je EU puno jača, stabilnija i prosperitetnija s Turskom nego bez nje.”

Izvor: Agencije