Piloti Air Francea okončali štrajk

Piloti Air Francea strahuju da neke njihove letove ne preuzme aviokompanija Transavia (Reuters)

Glavni sindikat pilota francuske aviokompanije Air France saopćio je u nedjelju da je okončao štrajk otpočet prije dvije sedmice zbog planova o proširenju niskotarifnog prevoznika Transavia, koji posluje u sklopu Air Francea, mada u pregovorima nije postignut nikakav dogovor, javlja Tanjug.

Glasnogovornik najbrojnijeg sindikata francuskih pilota SNPL Guillaume Schmid  rekao je da su piloti okončali protest, koji je ovu aviokompaniju koštao više od 200 miliona eura, tako da se pregovori o razvoju Transavije mogu nastaviti “u mirnijoj atmosferi”, prenosi AFP.

Pregovori o ovom pitanju su u zastoju, a posljednja runda je u nedjelju ujutro završena bez dogovora, prenose francuski mediji.

Pregovore ‘u ozbiljnijem okviru’

Schmid je naveo da ishod posljednje runde “ne odgovora” sindikatu, ali da su piloti odlučili preuzeti odgovornost i okončati štrajk, s tim da pregovore nameravaju nastaviti “u ozbiljnijem okviru”.

Piloti se bore za “jedinstveni ugovor”, koji će važiti za čitavu aviokompaniju, uključujući njene podružnice, kako ne bi bili primorani prihvatiti lošije uslove rada u Transaviji, koja pruža usluge prevoza do popularnih turističkih odredišta širom Evrope, a naročito na Mediteranu.

Piloti Air Francea, koji zarađuju oko 250.000 eura godišnje, strahuju da neke njihove letove ne preuzme Transavia, čiji je niskotarifni model osmišljen u cilju nadmetanja sa sličnim kompanijama.

S druge strane, pilot Transavije zarađuje godišnje oko 160.000 eura, a ima znatno više letova, navodi francuska agencija.

Air Franceu će biti potrebno najmanje 48 sati da uspostavi uobičajeni ritam letova, a u ponedjeljak bi trebao osigurati nešto više od 50 posto letova, javljaju francuski mediji.

Odustajanje od proširenja Transavie

Francuska aviokompanija saopćila je u četvrtak da je spremna odustati od planova o proširenju niskotarifnog prevoznika Transavia i pozvala svoje pilote da okončaju štrajk, najduži koji je Air France zabilježio od kako je osnovan.

Proširenje kompanije Transavia je sastavni dio plana koji je trebao povećati zaradu kompanije, a predviđa udvostručenje broja aviona u floti do 2017. godine na 100 letjelica, kao i broj putnika na 20 miliona.

U prvoj polovini godine Transavia je zabilježila operativni gubitak od 64 milona eura, što je 10 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Glavni razlog proširenja kompanije je povećanje broja putnika na godišnjem nivou od 6,9 posto.

Izvor: Agencije