Piloti Lufthanse počeli trodnevni štrajk

Glasnogovornica aviokompanije pozvala je Sindikat na novu rundu razgovora (EPA)

Piloti njemačke aviokompanije “Lufthansa” stupili su u srijedu u trodnevni štrajk, zbog kojeg je ta kompanija otkazala 3.800 letova, što će stvoriti neprilike za blizu 425.000 putnika.

Ta obustava rada mogla bi biti jedan od najvećih štrajkova u historiji Lufthanse, navodi agencija Reuters.

Sindikat, koji zastupa prava blizu 5.400 pilota, organizirao je štrajk zbog neispunjavanja zahtjeva da se zadrže postojeća pravila u vezi s njihovim penzioniranjem.

Glasnogovornica aviokompanije Barbara Schaedler pozvala je u srijedu Sindikat na novu rundu razgovora.

“Naša želja je da krenemo s razgovorima što prije, čak i dok traje štrajk, jer mislim da možemo naći dobro rješenje”, rekla je za Reuters.

Agresivan pravac

U srijedu ujutro je mirno na aerodromu u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj zračnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, s obzirom na to da su putnici ranije bili obaviješteni o otkazivanju letova.

“Lufthansa”, koja je u prošlosedmičnom kratkom štrajku upozorenja otkazala blizu 600 letova, ponudila je pogođenim putnicima u najavljenom štrajku besplatnu promjenu termina leta.

Ovaj štrajk će pogoditi i Lufthansinu niskotarifnu kompaniju “Germanwings”, kao i teretne linije Lufthansa Cargo.

Iz Germanwingsa je u utorak navečer objavljeno da ta kompanija može osigurati 600 letova u tom razdoblju, unajmljujući kapacitete drugih firmi, uključujući posadu.

Generalni sekretar Cockpita Joerg Handwerg brani štrajk, ocjenjujući u regionalnom dnevniku “Neue Passauer Presse” u srijedu kako je to “jedini način da se Lufthansa natjera na kompromis” te direktna posljedica “agresivnog pravca” koji je usvojila kompanija.

“Lufthansa” želi da piloti rade duže, dok trenutno mogu u penziju sa 55 godina.

Prelazne penzije

Njemački ministar saobraćaja i transporta Alexander Dobrindt požalio se da “svaki dan štrajka pogađa stotine hiljada osoba” u razgovoru za dnevnik “Bild”, dok je zamjenik predsjednika konzervativne parlamentarne grupe u Bundestagu Michael Fuchs štrajk nazvao “neodgovornim”.

Njemački ministar transporta Alexander Dobrindt pozvao je Lufthansu i sindikat da brzo pronađu rješenje za dobrobit putnika.

Tarifni pregovori neuspješno traju već dvije godine, a situacija se dodatno iskomplicirala kada je “Lufthansa” jednostrano otkazala svoje obaveze za takozvane prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, kako bi oni prijevremeno imali mogućnost napustiti profesiju.

Iz Sindikata pilota brane štrajk kao sredstvo u borbi za bolje zarade i uvjete rada te kažu da je njihov zahtjev za 10 posto povišice “potpuno u okviru uobičajenih zahtjeva” i da su piloti u proteklih deset godina uvjerljivo lošije prolazili nego drugi zaposeni – zemaljsko i osoblje u kabinama.

Izvor: Agencije