Piloti Lufthanse u štrajku po osmi put

Sindikat VC želi da aviokompanija zadrži program prema kojem je pilotima omogućeno prijevremeno penzionisanje do 55. godine (EPA)

Piloti njemačke aviokompanije Lufthansa stupili su u štrajk koji će trajati do sutra u ponoć zbog spora sa rukovodstvom kompanije oko penzijskog programa.

Uprava firme najavila je sinoć da će danas od 13 sati do sutra u ponoć biti otkazano 1.450 letova na kratkim i srednjim destinacijama.

Sindikat VC (Vereinigung Cockpit), koji zastupa blizu 5.400 pilota Lufthanse, naveo je kako će štrajk od sutra u šest sati ujutru obuhvatiti i letove na dugim linijama.

Od početka godine traje konflikt Uprave i sindikata o uslovima za prijevremeni odlazak u penziju.

Sindikat VC želi da aviokompanija zadrži program prema kojem je pilotima omogućeno prijevremeno penzionisanje do 55. godine i da dobijaju do 60 odsto plate prije početka regularnih penzijskih primanja.

Veliki gubici

Uprava, koja je pod pritiskom da smanji troškove radi bolje konkurentnosti sa ostalim aviokompanijama sa Bliskog istoka, ponudila je da zadrži penzijski program za zaposlene koji su stupili u radni odnos prije 2014. godine, ali želi da poveća starosnu granicu što je moguće više za nove zaposlene.

Sindikat odbacuje ovaj prijedlog i nudi pomoć u pokrivanju troškova programa.

Ovo je osmi štrajk ove godine.

Prošle sedmice su piloti avioprijevoznika Germanwings, koji je u sastavu grupacije Lufthansa, održali dvanaestosatni štrajk.

Trodnevni štrajk pilota Lufthanse, početkom aprila ove godine, zbog koga je otkazano više hiljada letova, koštao je ovu aviokompaniju 60 miliona eura.

I njemački putnici na željeznici su tokom ovog vikenda suočeni s poremećajima u saobraćaju, nakon što je sindikat mašinovođa u petak započeo najveći štrajk na tom sektoru od 2008. godine. Ovaj sindikat traži povećanje plata za pet posto i skraćivanje radne sedmice na 37 sati.

Izvor: Agencije