Pionir rocka Chuch Berry preminuo u 90. godini

Chuck Berry
Najpoznatiji rokeri izrazili su sućut, istaknuvši da će legenda s kojom je sve počelo nedostajati svima koji vole rock (Reuters)

Američki gitarist i pjevač Chuck Berry, jedan od osnivača rock and rolla, umro je u subotu u 90. godini, objavila je policija okruga Saint Charles, u američkoj saveznoj državi Missouriju.

Charles Edward Anderson Berry stariji pronađen je mrtav u svome domu. Smrt je proglašena u 13:26 sati po mjesnom vremenu, objavila je policija na Facebooku.

Chuck Berry ostavlja golem glazbeni opus, od “Maybellene” do “Roll Over Beethoven” i “Johnny B. Goode” koji je utjecao na naraštaje glazbenika.

Ušao je u panteon rocka kao jedan od njegovih začetnika, najutjecajnijih gitarista i autor himničnih pjesma koje su definirale rani zvuk cijelog žanra.

Bio je autor velikog broja klasika rocka, a u 50-im, 60-im i 70-im je skladao desetke hitova, među kojima “Sweet Little Sixteen”, “School Days” i “My Ding a Ling”.

Problemi sa zakonom

Chuck Berry, koji je zbog spretnih i brzih kretnji nogu dobio nadimak “Lude noge”, rođen je 18. listopada 1926. u Saint Louisu, u Missouriju.

Sa svojom gitarom i zaštitnim znakom, “pačjim hodom”, koji je izmislio kao dijete kako bi nasmijao majku, prošao je više od 4.000 koncertnih pozornica.

Jazz gitaru je naučio svirati u djetinjstvu i već tada se bavi sitnim kriminalom.

G. 1955. snima prvu pjesmu, “Maybellene” koja postaje hit i obilježava početak njegovih deset uspješnih godina.

Zatim snima “Thirty Days”, “No money down” i “Roll Over Beethoven” (1956.), a zatim niže uspješnice: “School Days” i “Rock and Roll Music” 1957., “Sweet Little Sixteen”, “Carol” i “Johnny B. Goode” 1958., “Little Queenie”, “Memphis Tennessee” i “Back in the USA” 1959.

Krajem 50-ih postiže planetarni uspjeh, a zahvaljujući jednostavnim i općeljudskim temama svojih pjesama – zabava, ljubav, automobili, škola – postaje junak bjelačke mladeži očarane rockom.

Snimka njegove pjesme “Johnny B. Goode” uključena je u glazbenu zbirku koja je poslana u svemir kako bi se izvanzemaljci u slučaju eventualnog susreta upoznali s kulturom Zemljana.

Karijeru mu 1961. prekida dvogodišnji boravak u zatvoru zbog veze s prostitucijom.

Po izlasku proživljava teško razdoblje, a njegove standarde u glazbi preuzimaju europske grupe poput Beatlesa i Rolling Stonesa.

Bob Dylan je zvao Berryja “Shakespearom rock'n'rolla”, a John Lennon je jednom rekao “ako želite rock'n'rollu dati drugo ime, možete ga zvati Chuck Berry”.

Na svoj 90. rođendan sve je iznenadio najavivši izlazak novog albuma, prvog u zadnjih gotovo 40 godina.

Album skromnog naziva “Chuck” snimljen je u studijima blizu Saint Louisa i trebao bi izaći ove godine.

Najpoznatiji rokeri uputili su odmah svoje izraze sućuti, istaknuvši da je Berryjeva smrt golem gubitak te da će legenda s kojom je sve počelo nedostajati svima koji vole rock.

Bruce Springsteen, koji ga je dobro poznavao, napisao je na Twitteru: “Chuck Berry je bio najveći rocker, gitarist i najveći tekstopisac najboljeg rock'n'rolla koji je ikad živio”.

Izrazi sućuti velikih kolega

Mick Jagger je rekao da želi zahvaliti Berryju “za svu glazbu koju nam je dao i koja nas je toliko inspirirala. Osvijetlio je naše adolescentske godine, udahnuo je život našim snovima da postanemo glazbenici i popnemo se na scenu”.

“Chuck, bio si nevjerojatan i tvoja glazba ostat će u nama zauvijek”, dodao je Jagger.

Keith Richards kazao je da se ugasila jedna od najvećih zvijezdi, a Ringo Starr zaželio je mir “Mr.-u rock'n'rolla”.

Rod Stewart naglašava da je s Chuckom Berryjem sve počelo, “sve nas je inspirirao”, i kaže da je prvi album koji je u životu kupio bio upravo njegov – “Live at the Tivoli”.

Posljednji pozdrav uputio je i Arnold Schwarzenegger koji je rekao da je baš uz Berryjevu  glazbu sanjario o tome da ode u Ameriku, dok je Stephen King uz riječi da mu “slama srce” odlazak tog glazbenog velikana ipak zaključio: “90 godina za jednog rokera, nije to ni loše”.

Izvor: Agencije