Piranski zaljev: Političari se spore, turisti uživaju

Slovenska Vlada će početkom iduće sedmice odlučiti o novom slovenskom arbitru u postupku određivanja granice s Hrvatskom. Zaključak je to članova Odbora za vanjsku politiku Parlamenta ove zemlje. Tako su skratili proceduru odlučivanja, kako bi ispunili rok od 15 dana, koji je odredio Arbitražni sud u Hagu, izvijestila je reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

I dok visoka politika odlučuje, provjerili smo šta o svemu misle stanovnici Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, kako ga zovu Slovenci, ali i ribari, kojih se određivanje granice najviše tiče.

Politička bura koja je ojačala posljednjih dana iz smjera Ljubljane i Zagreba na mjestu o kojem se spore nije podigla previše valova. Turisti u slovenskom obalnom mjestu Piranu uživaju. Ribari raspliću mreže, nezadovoljni sve lošijim ulovom.

Spor kao turistička atrakcija

Stanovnik koji ljeti dodatno puni kućni budžet izletima na more goste dočekuje kao i obično – rakijom iz Hrvatske. Kaže, spor o granici turistička je atrakcija.

“Isplovimo iz Pirana, pitaju me gdje je Hrvatska, pokažem – tu preko, pa se iznenade kako je blizu. A neki se boje – kako ćemo sad, da nas policija ne ulovi… Pa kažem – nije frka, svi sarađujemo. Onda im pokažem drugu stranu, Trst i Italiju. Pa su svi iznenađeni – to je tako mali dio mora, a stvaraju se toliki problemi zbog njega”, kaže Dušan Kmetec, turistički radnik iz Pirana.

Novine su pune vijesti i analiza o sporu dvije zemlje, koji traje od kako se Uroš rodio. Mjesto tim svađama je, kaže, među antikvitetima koje prodaje. Na dnevnoj bazi bitnije su mu druge teme.

“Križaljke, črna kronika, to je to. I onda politika – na zadnje. Nić me ne interesira to. Sploh”, kaže Uroš Učkar iz Pirana.

Ipak, ima i onih koje zanima. Profesionalni ribari – i slovenski i ovih stotinjak hrvatskih u Savudriji – koji najviše ovise o konačnom određivanju osobito morske granice, kažu – odluka je već odavno trebala biti donesena. No, od termina, važniji im je sadžaj.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera