Piroman koji je zapalio džamiju u Texasu osuđen na 24 godine zatvora

Islamski centar Victoria dan nakon paljevine (Reuters)

Piroman koji je prošle godine zapalio džamiju u Sjedinjenim Američkim Državama, osuđen je na više od 24 godine zatvora, za zločin za koji su tužitelji rekli da je motivisan mržnjom.

Marq Perez u julu je proglašen krivim za zločin iz mržnje i paljevinu, naon što je 28. januara prošle godine zapalio Islamski centar Victoria u Texasu.  

Nakon što je izrekao presudu, sudija John Rainey izjavio je da su zločini iz mržnje rak američkog društva i da takvi akti ne smiju niti tolerisani.

Tokom suđenja u Texasu, koje je trajalo sedmicu, tužitelji su zločin opisali jednostavnim slučajem mržnje.

 

 

Jedna osoba, koja je bila s Perezom te noći, rekla je da je bio tako uzbuđen dok je gledao džamiju kako gori, da je „skakao kao malo dijete“, prenio je New York Times.

Tužitelji su kazali da je Perez provalio u džamiju sedmicu prije nego što ju je zapalio, stavio papire u nju i zapalio ih upaljačem.

Rastuća netrpeljivost prema muslimanima

„Svako u ovoj zemlji ima pravo da se moli bez straha od nasilja. Optuženi je terorisao muslimansku zajednicu u Victoriji i naš posao je da osiguramo da se ta osoba za gnusan zločin iz mržnje osudi“, rekao je pomoćnik tužitelja John Gore.  

Grupe za prava muslilmana su zločin opisale „dijelom rastućeg talasa netrpeljivosti prema muslimanima u Sjedinjenim Državama.

Džamija je obnovljena zahvaljujući donacijama, a svjedoci su rekli da je Perez, kada je čuo za to, poručio da će je ponovo zapaliti.

Mark Di Carlo, Perezov advokat, rekao je da je njegov kliljent razočaran dužinom kazne i da će se žaliti.

Prema podacima FBI-ja, broj zločina iz mržnje u SAD je 2016. godine porastao je za 4,6 posto u odnosu na raniju godinu, na 6.121, dok su zločini čije su žrtve bili afroamerikanci, jevreji i muslimani 2015. godine porasli za 10 posto.  

Izvor: Al Jazeera