Piscu prijeti zatvor zbog karikature

Jordanski književnik poznat je po podršci Assadovom režimu u Siriji (Al Jazeera)

Jordanske vlasti izdale su nalog za hapšenje pisca koji je na društvenim mrežama navodno objavio karikaturu koja vrijeđa muslimane.

Nalog je izdan nakon što se Nahed Hattar u petak nije pojavio na ispitivanju o karikaturi koja je objavljena na njegovoj Facebook stranici.

Nije poznato ko je nacrtao karikaturu koja prikazuje borca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) kako sjedi sa dvije žene i traži od Boga da mu donese piće.

‘Nenamjerna uvreda’

Karikatura je izazvala osudu korisnika društvenih mreža u Jordanu, koji su je ocijenili antimuslimanskom i uvredljivom za muslimane.

Aktivisti su pozvali Vladu da ispita i uhapsi Hattara, dok su ga neki napali zbog toga što je kršćanin i sekularist.

Hattar je kazao kako nije namjeravao uvrijediti muslimana, već je htio kritizirati ISIL i Muslimansku braću.

“Nisam htio uvrijediti vjernike. Htio sam ukazati kakvo shvatanje Boga imaju teroristi ISIL-a i Muslimanske braće”, kazao je on.

Kazao je kako, kao ateist, uvažava “vjernike koji nisu shvatili satiru koja se krije iza karikature”.

Hattarov komentar o jordanskom pokretu Muslimanska braća, organizacije koja je osnovana 1945. godine kao politička i vjerska grupa i čiji su članovi birani u parlament i vladu te zemlje, mogao bi se smatrati klevetom koja povlači krivičnu odgovornost prema jordanskom zakonu.

Assadov pristalica

Jordanski ogranak Muslimanske braće izdao je saopćenje u kojem je pozvao Vladu da preduzme mjere protiv onih koji objavljuju materijal koji ugrožava nacionalno jedinstvo.

Prema jordanskom zakonu, grupa ISIL je ilegalna grupa i protivzakonito je izražavanje bilo kakve podrške istoj.

Hattar važi za otvorenog pristalicu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a protivnike njegovog režima je okarakterizirao kao teroriste i simpatizere terorista.

Izvor: Al Jazeera