Pistorius kriv za ubistvo iz nehata

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorious proglašen je danas krivim za ubistvo iz nehata svoje djevojke Reeve Steenkamp u februaru prošle godine.

Sutkinja Thokozile Masipa je time potvrdila ono što je nagovijestila jučer kada je počela izricanje presude Pistoriusu, oslobodivši ga optužbe za ubistvo s predumišljajem.

Pistoriousu će biti izrečena kazna 13. oktobra.

Pistorius može biti novčano kažnjen ili će mu biti određena zatvorska kazna od pet do deset godina zatvora, prema diskreciji suda.

Pistorius je, također, proglašen krivim za rukovanje vatrenim oružjem na javnom mjestu, vezano za incident kada je zatražio od druge osobe da vidi pištolj, iz kojeg je ispaljen metak dok ga je Pistorious držao ispod stola.

‘Dva Oscara’

Pistorius (27) je u februaru 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji iz vatrenog oružja ubio Reevu Steenkamp.

Tužilaštvo je tražilo da Pistorious bude osuđen zbog ubistva s predumišljajem, dok je odbrana tvrdila da je svoju 29-godišnju djevojku ubio hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Oslobađajući Pistoriusa optužbe za ubistvo s predumišljajem, Masipa je u četvrtak kazala da paraolimpijac nije mogao znati da će nekoga ubiti kad je pucao u vrata toaleta u svojoj kući.

“Jasno je da subjektivno kao mogućnost nije mogao predvidjeti da će ubiti osobu iza vrata, a kamoli da će to biti ubijena, za koju je mislio da se nalazi u spavaćoj sobi”, rekla je Masipa.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Pistorious egoistični lažov opsjednut vatrenim oružjem, brzim automobilima i lijepim ženama, koji nije spreman preuzeti odgovornost za svoja djela.

Odbrana je pokušavala objasniti da postoje ”dva Oscara” – svjetski poznat atletičar i vrlo osjetljiv muškarac s ozbiljnim hendikepom koji je bio vođen strahom, a ne ljutnjom, kada je ispalio smrtonosne hice.

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo s gotovo 4.000 stranica transkripta.

Najpoznatiji svjetski sportista s tjelesnim hendikepom, poznat i kao “Blade Runner”, postao je prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu, i to na 400 metara, plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je osvojio ukupno šest zlatnih medalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije