Pistorius nije kriv za namjerno ubistvo

Oscar Pistorius je oslobođen optužbe za ubistvo s predumišljajem (AP)

Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa u četvrtak je na izricanju presude oslobodila Oscara Pistoriusa za ubistvo s predumišljajem, ustvrdivši da slavni južnoafrički paraolimpijac nije mogao znati da će nekoga ubiti kad je pucao u vrata toaleta u svojoj kući, kada je ubijena njegova djevojka Reeva Steenkamp, prenose agencije.

“Jasno je da on subjektivno nije mogao predvidjeti kao mogućnost da će ubiti osobu iza vrata, a kamoli da će to biti ubijena, za koju je mislio da se nalazi u spavaćoj sobi”, rekla je Masipa.

No, sutkinja je u nastavku izricanja presude ustvrdila kako je Pistorius bio “neoprezan” kad je pucao i usmrtio Steenkamp, čime je ostala mogućnost da bude proglašen krivim za ubistvo iz nehata.

Konačna presuda i kazna bit će izrečeni u petak ujutro.

Južnoafrička sutkinja ranije je na izricanju presude rekla kako državno Tužilaštvo nije dokazalo da je Pistorius kriv za ubistvo s predumišljajem.

Nedovoljno činjenica

“Država nije dokazala izvan razumne sumnje da je optuženi kriv za ubistvo s predumišljajem. Nema dovoljno činjenica koje bi poduprle tu tvrdnju”, rekla je sutkinja Masipa.

Pistorius (26), koji je optužen za ubistvo svoje djevojke Steenkamp, 29-godišnje manekenke i pravnice, na Valentinovo 2013. godine, tvrdi da je pucao u samoobrani, misleći da je provalnik ušao u kuću, a državno Tužilaštvo smatra da je pucao u svađi.

Suđenja je trajalo pet mjeseci i završilo s oko 4.000 stranica transkripta.

Najpoznatiji svjetski sportista s tjelesnim hendikepom Pistorius, poznat i kao “Blade Runner”, postao je prvi sportista s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu, i to na 400 metara, plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je osvojio ukupno šest zlatnih medalja.

Izvor: Agencije