Pistoriusu još nije odobrena uvjetna sloboda

Pistorius je u oktobru započeo služenje kazne za ubistvo iz nehata djevojke Reeve Steenkamp (EPA)

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius, koji služi petogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva djevojke Reeve Steenkamp, neće biti u petak uvjetno pušten na slobodu, dok se o tome ne izjasni nadležni odbor.

Ministar pravde Južne Afrike Michael Masutha, rekao je da će se posavjetovati o tome da li odbor za uvjetno puštanje na slobodu ima ovlaštenja da pusti Pistoriusa kako bi on nastavio da služi petogodišnju kaznu u kućnom pritvoru.

Pistorius je u zatvoru proveo deset mjeseci, pošto je u oktobru započeo služenje kazne za ubistvo iz nehata djevojke Reeve Steenkamp, u februaru 2013.

‘Loša poruka’

U slučaju da bude pušten u kućni pritvor, Pistorius bi najvjerovatnije ostatak kazne proveo u luksuznoj kući svog ujaka Arnolda – smještenoj u bogatom predgrađu Pretorije, sa desetak spavaćih soba, privatnom teretanom i bazenom.

Pistoriusu će, pišu agencije, biti omogućeno da napušta kuću zbog posla, obavljanja društveno korisnog rada i odlaska u porodične posjete.

Roditelji ubijene Steenkamp ranije su rekli da kazna od deset mjeseci zatvora za nekoga ko je oduzeo ljudski život nije dovoljna i da se time šalje loša poruka društvu.

U novembru će sud odlučivati o žalbi tužilaštva da preinači presudu Pistoriusu za ubistvo sa predumišljajem, za što može dobiti kaznu od najmanje 15 godina zatvora.

Izvor: Agencije