Pitanje Kosova u fokusu pregovora Srbija-EU

U okviru pregovora koje Srbija vodi o pristupanju Evropskoj uniji, počeo je i prvi screening poglavlja 35, koje je u slučaju te zemlje isključivo vezano za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Cilj ovog procesa je da se analizira dosadašnji napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Osim poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i vladavine prava, 35. poglavlje će biti u centru pregovaračkog procesa, koji je počeo u Briselu.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule je poručio da dijalog Beograda i Prištine, uz unutrašnje reforme, predstavlja osnovni faktor u određivanji napretka Srbije na evropskom putu.

Nakon screeninga, Evropska komisija će sastaviti izvještaj na osnovu kojeg će Evropsko vijeće donijeti odluku o zvaničnom otvaranju pregovora o tom poglavlju.

Jedinstven proces pregovora

Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo,  kazao je kako je Srbija za ovaj dan spremna već više decenija.

“Očekujemo da se uvaže naši legitimni  interesi i očekujemo da se vodi računa o svemu što je do sada postignuto i očekujemo potpuno razumijevanje i dobru volju”, rekao je on.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja kako je poglavlje 35 jedinstveno za Srbiju, jer nijednoj državi koja je aplicirala za EU‚ u poglavlje koje se odnosi na ostala pitanja, Evropska komisija nije stavljala najvažnije pregovaračke teme.

Za sada nije poznato šta će se nalaziti u poglavlju 35, osim Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji su potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci.

“Videćemo šta je ono što njih zanima kada je u pitanju delovanje Srbije sa KiM kada je u pitanju verovatno i naše planiranje i naše dalje razmišljanje o različitim temama vezanim za Kosovo sadašnje prošlo i buduće funkcionisanje”, rekao je Marko Đurić, savjetnik predsjedika Srbije.

Nikolić: Srbija u EU bez uslovljavanja

Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića ne iznenađuje što se odmah poslije početka pregovora prvi screening radi za poglavlje o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Očekuje se da će se i kroz ostala 34 pregovaračka poglavlja provlačiti pitanje Kosova, ali i da niko ništa ne krije.

“Brisel za sebe, mi za sebe. Put nam je zajednički. Srbija će biti u EU bez uslovljavanja, nego ovako kako je sada radila…da njeni građani žive bolje”, rekao je Nikolić.

Screening, a kasnije i pregovori o poglavlju 35 trebalo bi da rezultiraju stvaranjem pravno obavezujućeg dokumenta o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Taj dokument Beograd bi trebalo da prihvati prije pristupanja Evropskoj uniji.

“Regulisanje odnosa između Prištine i Beograda  je nešto što podrazumeva da nismo na dnevnom nivou opterećeni visokim političkim temama, ali nekako uređenje tog prostora, stvaranje boljih uslova za život bolje infrastrukture. Jedan normalniji život –  to je ono što bih ja kao građanin koji živim tamo želeo da imam”, rekao je Oliver Ivanović, odbornik u Skupštini Sjeverne Mitrovice.

Osim Briselskog sporazuma, u poglavlju 35 trebalo bi da se nađu i sporazumi koje su prije Dačića i Thacija dogovorili bivši pregovarači Beograda i Prištine.

Izvor: Al Jazeera