Pješčana oluja zaustavila sukobe u Homsu

U pješčanoj oluji koja je pogodila Homs i druge sirijske pokrajine poginulo je najmanje 12 osoba, od toga polovina djece. Stotine ljudi hospitalizirano je zbog gušenja i otežanog disanja.

Pješčane oluje su prethodno uglavnom zahvatile istočne dijelove Sirije. No, ovaj put, nakon nekoliko decenija, oluja se proširila cijelom zemljom.

Uprkos svim opasnostima koje ta prirodna nepogoda nosi sa sobom, djeca su u njoj vidjela priliku za igru, budući da su zbog smanjene vidljivosti prekinute borbe. A zračni napadi režimskih snaga u Homsu su u potpunosti obustavljeni.

“Pješčana oluja je trajala dva dana. U zraku je bila prisutna velika koncentracija prašine. Bilo nam je izuzetno teško, naročito zbog toga što nemamo struje, a imali smo i problema sa disanjem.”

Brojni problemi

U pokrajini Homs nekoliko osoba je izgubilo život, a stotine su hospitalizirane zbog otežanog disanja i gušenja. Ljekari u tamošnjim bolnicama i ordinacijama navode da je među hospitaliziranim najveći broj djece i upozoravaju kako bi im ubrzo moglo nestati zaliha kisika.

“Bolnica je primila više od 200 pacijenata otkad je počela oluja. Među njima ima i plućnih bolesnika kojima nismo mogli pružiti svu potrebnu pomoć”, rekao je jedan ljekar.

Oluja je, možda, privremeno zaustavila bombardiranje, ali i produbila patnje stanovnika Homsa i drugih sirijskih pokrajina, budući da su im uskraćene neke od osnovnih javnih usluga poput vode i struje.

Tako mnogi tokom prethodna dva dana nisu bili u stanju zaraditi ni toliko da prehrane porodice.

Iako su članovi jedne porodice drugi dan zaredom onemogućeni da zarade novac za preživljavanje, kažu da su ipak sretni zbog prestanka bombardiranja.

Izvor: Al Jazeera