Pjongjang: Američke sankcije su objava rata

Sankcije su uvedene Kimu i drugim visokim zvaničnicima Sjeverne Koreje (EPA)

Sjeverna Koreja saopštila je da su američke sankcije uvedene protiv sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una ravne objavi rata i najavila snažne mjere odmazde.

“Ovaj potez SAD predstavlja najgori neprijateljski čin u historiji i otvorenu objavu rata protiv Sjeverne Koreje”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pjongjangu, prenosi AFP, pozivajući se na zvaničnu sjevernokorejsku agenciju CNA.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu stavile Kima na spisak osoba protiv kojih se uvode sankcije. SAD navodi da je on direktno odgovoran za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

U prvoj reakciji na sankcije, Pjongjang je pozvao Washington da ih odmah povuče, upozorivši da će Sjeverna Koreja u protivnom prekinuti sve diplomatske kanale komunikacije.

“SAD se usudio da izazove naš najviši autoritet, počinivši najgori neprijateljski čin u historiji koji nadilazi sukob oko takozvanih pitanja ljudskih prava”, navodi Pjongjang u saopštenju uz napomenu da će od sada sva pitanja sa SAD-om biti tretirana u skladu sa ratnim zakonima.

Sankcije protiv funkcionera 

Sankcije su uvedene Kimu i najvišim sjevernokorejskim funkcionerima. 

Meta sankcija su imovina i druga sredstva pod jurisdikcijom SAD-a, a pored Kim Jong-una pogođeno je još deset pojedinaca i pet pravnih lica, saopštilo je američko Ministarstvo finansija, prenio je Reuters.

“Pod vladavinom Kim Jong-una, Sjeverna Koreja nastavlja da izlaže milione ljudi nepodnošljivoj surovosti i patnjama, uključujući ubistva bez suđenja, prinudni rad i torturu,” navodi službeni Washington.

Izvor: Agencije