Pjongjang i Seul razgovarali o vojnom povjerenju

Korejski rat završen je bez potpisivanja mirovnog sporazuma, tako da su tehnički Sjeverna i Južna Koreja i dalje u ratu (EPA)

Zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje razgovarali su danas u pograničnom selu Panmunjomu, a u fokusu je bila izgradnja vojnog povjerenja između dvije zemlje, prenosi Tanjug.

To je drugi susret te vrste od juna, što je dogovoreno tokom samita lidera dvije Koreje u aprilu, kada su se saglasili da će biti obustavljene “sve neprijateljske aktivnosti” i da će se smanjiti napetosti, prenijela je agencija Reuters.

Dvije Koreje tehnički i dalje u ratu

Predvodnik sjevernokorejske delegacije An Ik-san rekao je na početku sastanka da “narod Sjeverne i Južne Koreje smatra razgovore važnim”, te da je značajna uloga koja je data vojsci u naporima da se obezbijedi mir i napredak obe Koreje.

Korejski rat (1950-1953) završen je bez potpisivanja mirovnog sporazuma, tako da su tehnički Sjeverna i Južna Koreja i dalje u ratu.

Uoči vojnih razgovora, južnokorejski mediji su pisali da bi dvije delegacije mogle da razgovaraju o usvajanju zajedničke deklaracije sa UN-om, a koja se odnosi na formalno okončanje rata.

Izvor: Agencije