Pjongjang ispalio raketu uprkos upozorenju

Obama se ponovno založio za denuklearizaciju korejskog poluotoka i uspostavu sigurnosti u regiji (AP)

Sjeverna Koreja ispalila je projektil na more samo nekoliko sati nakon što su Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Američke Države upozorile zvanični Pjongjang da obustavi svoje provokacije.

Projektil je ispaljen iz područja blizu istočne obale Sjeverne Koreje, naveo je južnokorejski vojni zvaničnik.

Novinska agencija Yonhap objavila je kako se čini da je riječ o balističkoj raketi.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja obvezali su se primijeniti sankcije Ujedinjenih naroda na nuklearni program Sjeverne Koreje kako bi se zaštitili od provokacija Pjongjanga, potvrdio je američki predsjednik Barack Obama.

On je, zajedno s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye i japanskim premijerom Shinzom Abeom, obećao provedbu jakih mjera Vijeća sigurnosti UN-a, donesenih 2. ožujka koje sankcioniraju četvrti sjevernokorejski nuklearni pokus koji je izveden početkom siječnja.

“Južna Koreja i mi smo ujedinjeni u naporima obrane od sjevernokorejskih provokacija”, naglasio je Obama na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu.

Jačanje napetosti

Pred japanskim i južnokorejskim sugovornicima prethodno se ponovno založio za denuklearizaciju korejskog poluotoka i uspostavu sigurnosti u regiji.

Ozračje na korejskom poluotoku se neprestano pogoršava nakon četvrtog nuklearnog pokusa Pjongjanga 6. siječnja i lansiranja rakete dugog dometa 7. veljače.

Godišnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje su udvostručile napetosti.

Sjeverna Koreja gotovo svakodnevno prijeti Južnoj Koreji i SAD-u nuklearnim napadima i ne brine je Rezolucija 2270 Vijeća sigurnosti UN-a kojom joj je 2. ožujka određen novi niz sankcija bez presedana.

Izvor: Agencije