Pjongjang ispalio tri balističke rakete

SAD i Južna Koreja zaprijetili su da će postaviti antiraketni sistem THAAD na Korejski poluotok (Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je sa svoje istočne obale u more tri balističke rakete, koje imaju domet između 500 i 600 kilometara, objavila je vojska Južne Koreje.

Rakete su ispaljene u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu.

Te rakete imaju domet da mogu pogoditi bilo koju tačku u Južnoj Koreji, naveo je južnokorejski generalštab, prenose agencije

Vojska Sjeverne Koreje poručila je prošle sedmice da će poduzeti “fizičke mjere”, nakon što su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja zaprijetili da će postaviti antiraketni sistem THAAD na Korejski poluotok.

Žestok odgovor

Seul i Washington su saopćili da će antiraketni sistem biti postavljen zbog rastućih nuklearnih sposobnosti Pjongjanga i balističkih raketa.

“Bit će fizičkog odgovora od nas čim  bude objavljena lokacija i vrijeme postavljanja invazijske sprave SAD-a THAAD u Sjevernoj Koreji”, navela je Vojska Sjeverne Koreje u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države su nakon toga pozvale Sjevernu Koreju da se suzdrži od saopćenja i akcija koje podižu tenzije u regiji.

Washington je tako odgovario na upozorenje Sjeverne Koreje da Pjongjang planira žestok odgovor nakon što je ta zemlja uvela sankcije protiv sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Izvor: Agencije