Pjongjang isprobao rakete kratkog dometa

Testiranje je nadgledao Kim Jong-un (EPA)

Sjeverna Koreja isprobala je četiri rakete kratkog dometa na svojoj zapadnoj obali, u operaciji pod nadzorom lidera Kim Jong-una, izjavio je glasnogovornik južnokorejske vojske.

Rakete su ispaljene iz baze na zapadnoj obali i preletjele su više od 100 kilometra, da bi pale u more, kazao je glasnogovornik za AFP, dodajući da je proba trajala 45 minuta, ali da tačan model projektila nije poznat.

Do vježbi je došlo usred povišenih tenzija zbog toga što je Sjeverna Koreja osudila godišnje združene vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, na koju gleda kao na probu za invaziju, prenosi Tanjug.

Združene vježbe

Jedna od tih združenih vježbi je prekinuta prošlog mjeseca, a druga se nastavlja do 24. aprila.

Godišnje vježbe uvijek izazivaju povišenu napetost između dvije Koreje, koje su tehnički i dalje u ratu, jer je oružani sukob od 1950. do 1953. godine okončan prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom.

Sjeverna Koreja je izrazila nezadovoljstvo ovogodišnjim vježbama, početkom marta, ispaljivanjem dvije balističke rakete kratkog dometa u more s istočne obale.

Ta zemlja, koja posjeduje i nuklearno naoružanje, ispalila je 13. marta sedam raketa “zemlja-zrak” u more sa svoje istočne obale.

Rezolucija Ujedinjenih naroda zabranila je bilo kakve probe balističkih raketa u Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije