Pjongjang iznio detalje o satelitu

Sjevernokorejska agencija ističe da su 'naučna istraživanja za precizno predviđanje vremena intenzivirana u DNR Koreji'

Sjeverna Koreja je u utorak prvi put objavila detalje o “meteorološkom satelitu” kojeg planira poslati u orbitu idućeg mjeseca, što Zapad vidi kao kamufliranu probu balističke rakete.

Zvanična agencija KCNA opisala je satelit kao “napredni geostacionarni meteorološki satelit za prikupljanje podataka”.

“Kvangmjongsong-3 (Blistava, svijetleća zvijezda), radni satelit koji treba biti lansiran sredinom aprila, bit će od velike pomoći u izučavanju vremenskih uvjeta potrebnih za poljoprivredu i druge privredne grane”, navela je agencija.

Sjevernokorejska agencija ističe da su “naučna istraživanja za precizno predviđanje vremena intenzivirana u DNR Koreji”, prenio je Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak pozvao Pjongjang da odustane od planiranog lansiranja rakete i nuklearnih ambicija, ili će se zemlja suočiti s dodatnom međunarodnom izolacijom.

Sjever je ranije saopćio da će raketom poslati radni satelit u svemir, ali Washington i Seul kažu da se radi o probi balističke rakete dugog dometa.

Iako su dva prethodna sjeverokorejska lansiranja raketa dugog dometa doživjela neuspjeh, Washington kaže da raketni program Pjongjanga napreduje brzo i da američko kopno može doći pod raketnu prijetnju Sjevera u roku od pet godina.

Izvor: Agencije