Pjongjang lansirao rakete srednjeg dometa

Prema južnokorejskim izvorima, lansirane su rakete klase Rodong (EPA)

Sjeverna Koreja lansirala je rano u srijedu dva balistička projektila srednjeg dometa prema istočnoj obali Japana, koja su završila u moru, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na vojne izvore.

Rakete, za koje se pretpostavlja da su klase Rodong, lansirane su s područja sjeverno od Pjongjanga, a letjele su gotovo 650 kilometara dok nisu pale u more, rekao je južnokorejski službenik iz Kancelarije združenog generalštaba, koji je želio ostati neimenovan, navodi agencija Hina.

Specijal

“Sjeverna Koreja je ispalila jednu balističku raketu u 02:35, a drugu u 02:45 iz regije Sukhon, sjeverno od Pjongjanga, u istočno more”, navedeno je u saopćenju koje prenosi agencija Yonhap.

Ako ta informacija bude potvrđena, to će biti prvo lansiranje rakete Rodong u posljednjih pet godina.

Sjeverna Koreja je u posljednja dva mjeseca lansirala niz projektila kratkog dometa, što se tumači kao izraz protesta protiv redovnih vojnih vježbi koje trenutno provode Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Odgovor na manevre Seula

Pjongjang ne propušta priliku oštro osuditi godišnje manevre koje u njegovoj blizini provode Washington i Seul i trudi se istovremeno svojim potezima pokazati silu, optužujući SAD i Južnu Koreju da se pripremaju za rat.

Sjevernoj Koreji je zabranjeno lansiranje bilo kojih balističkih raketa prema rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, podsjeća Tanjug.

Američko ministarstvo odbrane saopćilo je kako je upoznato sa “izvještajima da je Sjeverna Koreja ispalila određeni broj raketa”.

“Pomno pratimo situaciju na Korejskom poluotoku. I dalje apeliramo na Sjevernu Koreju da pokaže uzdržanost i preduzme korake u cilju poboljšanja odnosa sa susjedima. Sjeverna Koreja ima obavezu da se uzdrži od provokacija”, izjavio je zvaničnik Pentagona, precizirajući da je to stav Ministarstva.

Izvor: Agencije