Pjongjang lansirao raketu s podmornice

Raketa je ispaljena s podmornice u blizini obalnog grada Sinpa (Reuters)

Sjeverna Koreja je uz svoju istočnu obalu testirala lansiranje balističkih raketa sa podmornice, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Testiranje je izvršeno u 5:30 sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno 23 sata po srednjoevropskom vremenu, u blizini grada Sinpo, saopćio je Združeni štab južnokorejskih oružanih snaga, a prenio AFP.

Pjongjang je izveo tu probu u vreme eskalacije tenzija u odnosima sa Južnom Korejom, pri čemu su sjevernokorejske vlasti zaprijetile odmazdom zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, a koje je Pjongjang nazvao probom nuklearnog napada i invazije.

U zajedničkim vježbama učestvuje 50.000 južnokorejskih i 25.000 američkih vojnika.

Simulacija na računaru

Godišnji manevri pod nazivom Ulchi Freedom tokom dvije sedmice prvenstveno su simulacija na računaru, ali svejedno mobiliziraju veliki broj vojnika.

Seul i Washington kažu da je karakter tih manevara isključivo odbrambeni, ali Pjongjang u njima vidi provokaciju. Ministarstvo vanjskih poslova čak ih kvalificira “neoprostivim zločinačkim činom” koji može ubrzati put poluotoka prema “rubu rata”.

Sjeverna Koreja nekoliko je mjeseci testirala rakete i izvela četvrti nuklearni pokus u januaru te neki stručnjaci ocjenjuju da međukorejski odnosi nisu bili tako napeti od sedamdesetih godina.

‘Spremni za odmazdu’

Nervoza je pojačana nedavnim valom bijega Sjevernokorejaca iz zemlje, među kojima je najupečatljiviji zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Londonu, koji je prošle sedmice s porodicom prebjegao u Južnu Koreju.

U ponedjeljak je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye upozorila na opasnost od sjevernokorejskog odgovora nakon tih slučajeva.

Korejska narodna vojska je u saopćenju objavila da su jedinice smještene na granici “potpuno spremne za odmazdu u smislu napada upozorenja na sve umiješane ofanzivne neprijateljske snage”.

Izvor: Agencije