Pjongjang lansirao raketu sa istočne obale

Najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje nije nas iznenadilo i ono ne iziskuje proširenje resursa, izjavio je neimenovani savjetnik iz Bijele kuće (Arhiva)

Sjeverna Koreja lansirala je raketu u blizini Sinpa, na svojoj istočnoj obali, a raketa je eksplodirala gotovo odmah nakon što je lansirana, izjavio je glasnogovornik Pacifičke komande SAD-a Dave Benham.

Pacifička komanda SAD-a detektirala je i ispratila ono za šta ocjenjuje da je lansiranje sjevernokorejske balističke rakete u subotu 11:21 sati po havajskom vremenu, odnosno u 21:21 sati po griničkom vremenu, rekao je Benham, koji je i komandant američke mornarice, prenosi danas Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov vojni tim upoznati su sa informacijom da je Sjeverna Koreja lansirala raketu u subotu, saopćio je danas američki ministar odbrane James Mattis.

Trump nije iznio nikakav komentar s tim u vezi, rekao je Mattis, prenosi Reuters.

Prijetnja cijelom svijetu

Južna Koreja saopćila je da najnovije raketno lansiranje Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju cijelom svijetu, i upozorila na kaznenu akciju ukoliko dođe do daljih provokacija kao što je nuklearna proba ili lansiranje rakete dugog dometa.

“Sjevernokorejsko pokazivanje niza ofanzivnih raketa na jučerašnjoj vojnoj paradi i usuđivanje te zemlje da danas ispali balističku raketu predstavlja demonstraciju snage koja prijeti cijelom svijetu”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje, prenosi Reuters.

Najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje nije nas iznenadilo i ono ne iziskuje proširenje resursa, izjavio je neimenovani savjetnik za vanjsku politiku iz Bijele kuće.

“Nema potrebe da proširimo resurse protiv toga… Nismo iznenađeni, pretpostavili smo tako nešto”, rekao je neimenovani savjetnik za vanjsku politiku iz Bijele kuće koji sa američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom doputovao u Seul, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije