Pjongjang: Mir u regiji je u rukama SAD-a

Vlasti SAD-a konstantno vrše nuklearne ucjene i vode politiku neprijateljstva, tvrdi Pjongjang (EPA)

Zvaničnici Sjeverne Koreje tvrde da je ključ uspostave trajnog mira na Korejskom poluotoku u rukama Sjedinjenih Američkih Država, od kojih traži okončanje nuklearnih ucjena i neprijateljske politike prema Pjongjangu, prenosi Anadolija.

Službenik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova Jong Tong-hak je za Associated Press izjavio da je za mir na Korejskom poluotoku neophodno prvo postići dogovor između Sjeverne Koreje i SAD-a.

“Vlasti SAD-a konstantno vrše nuklearne ucjene i vode politiku neprijateljstva prema Pjongjangu. SAD i dalje na Poluotok šalju svoje vojne avione, brodove i strateške nuklearne bombardere, a Južna Koreja nastavlja s vojnim vježbama za rat protiv Sjeverne Koreje”, tvrdi Jong.

Tehnički, još u ratu

On je poručio da je rješenje problema moguće lako postići, ukoliko vlasti SAD-a zauzmu odlučan stav da poštuju suverenitet Sjeverne Koreje i okončanja neprijateljske politike.

S druge strane, zvanični Washington tvrdi da je smanjenje sankcija prema Sjevernoj Koreji moguće isključivo ako Pjongjang okonča razvijanje nuklearnog naoružanja i dalekometnih raketa te počne poštovati međunarodne norme i sporazume.

Trogodišnji Korejski rat okončan je potpisivanjem sporazuma o prekidu vatre 27. jula 1953. godine, ali tehnički gledano, dvije Koreje su i dalje u ratu, jer nikada nije potpisan mirovni sporazum između njih.

Izvor: Agencije