Pjongjang mobilizira mornaricu i artiljeriju

Pjongjang je skoro udvostručio broj artiljerijskih jedinica duž kopnene granice s Južnom Korejom (EPA)

Sjeverna Koreja mobilizirala je više desetaka podmornica i udvostručila je broj artiljerijskih jedinica duž svoje granice, saopćila je u nedjelju Južna Koreja, optužujući Pjongjang za narušavanje razgovora na visokom nivou pokrenutih s ciljem izbjegavanja vojnog sukoba, prenosi Srna.

Iz južnokorejskog Ministarstva odbrane saopćeno je da je 70 posto od ukupnog broja podmornica Sjeverne Koreje napustilo svoju bazu i nestalo sa vojnog radara Seula.

“Pokretanje tako velikog broja podmornica je bez presedana. Kao odgovor, Seul i Washington su pojačali aktivnosti svojih vojnih izviđačkih sredstava. Broj poslanih podmornica je skoro desetostruko veći od uobičajenog”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je Pjongjang skoro udvostručio broj artiljerijskih jedinica duž svoje utvrđene kopnene granice s Južnom Korejom.

Pregovori u Panmunjomu

Raspoređenje novih snaga dolazi u vrijeme kada su zvaničnici obje Koreje nastavili razgovore pokrenute s ciljem smirivanja vojnih tenzija.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane smatra da je Sjeverna Koreja, s obzirom da su razgovori u toku, zauzela “dvoličan stav”.

Pregovori se obavljaju u Panmunjomu, nakon eksplozije protupješadijskih mina 4. augusta, za koju Seul optužuje Pjongjang, a u kojoj su blizu granice ranjena dvojica južnokorejskih vojnika.

Južna Koreja je iz zvučnika postavljenih na granici, nakon više od deset godina, ponovo počela puštati poruke u kojima osuđuje sjevernokorejske provokacije.

Pjongjang je u petak demantirao da imao bilo kakvu ulogu u tim eksplozijama i zatražio da Seul prekine svoj propagandni rat, inače će izvesti vojnu akciju u vidu “nasumičnih zračnih udara”.

Južnu Koreju predstavlja savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-jin, a sjevernokorejsku Hwang Pyong So-so i Kim Yang-gon, blizak saradnik lidera Kim Jogn-una.

Izvor: Agencije