Pjongjang najavio kongres komunističke partije

Kongres bi za Kim Jong-una mogao biti i prilika da oda priznanje napretku nuklearnog programa (Reuters)

Kongres komunističke partije na vlasti u Sjevernoj Koreji počinje u Pjongjangu 6. maja, izvijestila je u srijedu službena novinska agencija te zemlje.

“Politički ured Glavnog odbora Korejske radničke stranke odlučio je otvoriti Sedmi kongres u Pjongjangu 6. maja 2016.”, objavila je službena agencija KCNA ne navodeći datum njegovog završetka.

Nikakve pojedinosti nisu poznate u vezi s kongresom, prvim nakon 1980. koji je trajao četiri dana, ali nagađanja ne prestaju otkad su ga vlasti prvi put najavile u oktobru prošle godine.

Posljednji kongres Korejske radničke stranke održan je još u vrijeme vladavine Kim Il-sunga, Kimovog djeda, utemeljitelja države.

Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, koji je preminuo u decembru 2011, nije održao nijedan kongres stranke na vlasti.

Skup će se pažljivo promatrati ne bi li se otkrile eventualne promjene političkog pravca ili kadrovske promjene u vrhu vlasti.

Kongres bi za vođu Kim Jong-una mogao biti i prilika da oda priznanje napretku nuklearnog i balističkog programa svoje zemlje.

Zabrinutost zbog nuklearnih probi

Raste zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja izvede svoje petu nuklearnu probu.

“Mislimo da su dovršili pripreme za peti nuklearni test i da ga mogu izvesti kada to odluče”, rekla je u utorak južnokorejska predsjednica Park Geun-hye na susretu s južnokorejskim novinarima.

Takav test bio bi još jedna u nizu provokacija upućenih međunarodnoj zajednici koja je Sjevernoj Koreji uvela sankcije nakon nuklearne probe 6. januara.

Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je objavila da se primakla krajnjem cilju svog nuklearnog programa, izradi interkontinentalne balističke rakete s nuklearnom glavom kojom može gađati američki kontinent.

Izvor: Agencije