Pjongjang oslobodio južnokorejskog studenta

Sjeverna Koreja oslobodila je južnokorejskog studenta. Joo Won-moon početkom godine prešao je iz Kine u Sjevernu Koreju, gdje je uhapšen. Zvanični Pjongjang ističe da je u zemlju ušao ilegalno.

Prije deset dana zvaničnici Sjeverne Koreje izveli su Joo Won-moona pred kamere u Pjongjangu da bi javno mogao da prizna krivicu.

“Ne  znam šta me čeka. Prekršio sam zakon nelegalnim ulaskom u državu. Prihvatit ću bilo kakvu presudu. Budući da sam mlad i znatiželjan student, nadam se da presuda neće biti stroga”, izjavio je on.

Joo je u aprilu iz Kine ušao u Sjevernu Koreju.

‘Pomak’ u odnosima

Dok je boravio u pritvoru, rekao je da mu je želja bila da potakne “veliki pomak” u odnosima među Korejama.

Joo je oslobođen samo pet dana prije održavanja velike vojne parade u Pjongjangu, kojom se obilježava 70. godišnjica osnivanja vladajuće Radničke partije.

Javile su se i spekulacije da bi Sjeverna Koreja tim povodom mogla da ispali i raketu dugog dometa, iako nisu zabilježeni dokazi o pripremama za to.

Takav akt bi mogao da ugrozi nedavno postignuti dogovor dvije Koreje, kojim su okončane augustovske tenzije.

Gest dobre volje

Jooovo oslobađanje može da se tumači kao gest dobre volje i napor na unapređenju odnosa.

Ipak, u junu je Sjeverna Koreja, pod optužbama za špijunažu, osudila dva južnokorejska državljanina na doživotnu robiju i teški rad.

Prošle godine na istu kaznu osuđen je i jedan baptistički misionar optužen za špijunažu i gradnju podzemnih crkava.

“Južna Koreja i dalje insistira na puštanju sva tri muškarca, iako je pozdravila odluku Pjongjanga da pusti Joo Won-moona, nakon višemjesečnih zahtjeva Seula. Zvaničnik Ministarstva Južne Koreje za ujedinjenje, inače zaduženo za odnose sa Sjeverom, ovaj potez nazvao je olakšicom”, izvještava Harry Fawcett, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera