Pjongjang: Otvaranje za strane investicije

Od kada je Kim Jong-un preuzeo vodstvo zemlje nakon smrti svog oca Kim Jong-ila krajem 2011. godine naziru se promjene (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un angažirao je njemačke ekonomiste i pravnike kako bi počeo proces otvaranja svoje zemlje za strane investicije, pišu njemački mediji.

Čini se da se Pjongjang priprema za otvaranje svoje ekonomije prema drugim zemljama.

Navodno je angažirao njemačke stručnjake koji će ih savjetovati kako početi otvaranje zemlje prema stranim investicijama.

Ovaj sjevernokorejski korak očekuje se već ove godine, piše Der Spiegel.

U novogodišnjem obraćanju naciji, Kim Jong-un je pozvao na radikalan ekonomski oporavak za svoju zemlju i završetak konflikta s Južnom Korejom, koji traje već desetljećima.

Sada njemački mediji izvještavaju da je ubrzao proces ostvarenja prvog obećanja.

‘Veliki plan’

Prema informacijama objavljenima u njemačkim medijima, komunistički režim u Pjogjangu priprema otvaranje zemlje prema stranim ulaganjima.

Osim toga, angažirao je pomoć njemačkih ekonomista i pravnika kako bi počeo proces ulaganja.

“Postoji veliki plan. Oni se žele otvoriti već ove godine”, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), jedan od ekonomista uključenih u ovoj proces.

Iako nisu imenovali izvor, u FAZ-u su naveli da se radi o jednom uglednom univerzitetskom profesoru, koji je već bio uključen u slične poslove u Aziji.

On je otkrio kako je Sjeverna Koreja primarno zainteresirana za modernizaciju svojih zakona kako bi ih uskladili sa stranim investicijama.

Ipak, ne planiraju slijediti kineski model, koji je kreirao posebne ekonomske zone za strana ulaganja.

Izolirana od ostatka svijeta

“Više ih zanima vijetnamski model, prema kojem postoje određene kompanije izabrane da bi primale strana ulaganja”, kaže izvor.

Takav bi potez bio revolucionaran za Sjevernu Koreju, budući da je ta zemlja već dugo izolirana od ostatka svijeta.

Od kada je Kim Jong-un preuzeo vodstvo zemlje nakon smrti svog oca Kim Jong-ila krajem 2011. godine, naziru se promjene.

U novogodišnjem govoru Kim Jong-un je bio neočekivano otvoren po pitanju slabosti tamošnje ekonomije, te se obavezao na obnovu, naročito na polju tehnološkog unapređenja.

“Iako se mnogi tamošnji političari zalažu za otvaranje zemlje prema investicijama Japana, Južne Koreje i zapadnih kompanija, sjevernokorejska vojska se još ne želi odreći moći, a nije jasno hoće li Kimove reforme moći prevladati otpor vojske”, zaključio je izvor FAZ-a.

Izvor: Agencije