Pjongjang potvrdio bolest Kim Jong-una

Tridesetogodišnji Kim Jong-Un se nije pojavio na državnoj televiziji od 3. septembra (Al Jazeera)

U petak su državni mediji iz Sjeverne Koreje potvrdili da je njihov vođa Kim Jong-un bolestan, dan nakon što se mladi diktator nije pojavio na važnoj sjednici Parlamenta.

To je prvi put da je komunistički režim objavio kako se Kim ne osjeća dobro, a kineska novinska agencija Xinhua objavila je, prenoseći sjevernokorejske medije, da on, unatoč bolesti, “entuzijastično” vodi zemlju.

Tridesetogodišnji Kim se nije pojavio na državnoj televiziji od 3. septembra, kad je u Pjongjangu prisutovao jednom koncertu, u društvu supruge Ri Sol-ju.

Sveprisutan u medijima

U julu je viđen kako šepa prilikom 20. gosišnjice smrti njegova djeda Kima Il-Sunga, osnivača režima.

U oči je upao Kimov izostanak na otvaranju ovosedmičnog zasjedanja Parlamenta, koji se sastaje tek jednom ili dva puta godišnje, kako bi odobrio odluke jedine stranke.

Postavlja se pitanje šta bi bilo kada bi Kim Jong-un odstupio sa vladajuće funckije.

To bi, po navodima njemačkih dnevnih novina FAZ, moglo dovesti do totalnog kolapsa sistema u Sjevernoj Koreji i novog sukoba s Južnom Korejom, a time i s cijelim svijetom.

Kim Jong-un bio je sveprisutan u službenim medijima ot kako je naslijedio oca Kima Jong-Ila, nakon njegove smrti u decembru 2011. godine.

Školovanje u Švicarskoj

On je Jong-ilov sin iz trećeg braka, s koreanskom plesačicom rođenom u Japanu, Ko Jong-hi, za koju se vjeruje da je umrla od raka 2004. godine.

Po raspoloživim podacima, Kim Jong-un je završio međunarodnu srednju školu u Švicarskoj, ali pod drugim imenom.

Novine su pisale da voli košarku te da crta karikature, a školsko osoblje i drugovi ga se sjećaju kao stidljivog dječaka, koji je volio skijanje i holivudske “opasne momke” kao što je Jean-Claude Van Damme.

Izvor: Agencije