Pjongjang potvrdio lansiranje rakete

Raketa je po lansiranju prešla put od oko 30 kilometara (Rodong Sinmun)

Vlasti Sjeverne Koreje su danas saopćile da su izvršile probu lansiranja balističke rakete sa podmornice, uz prisustvo vođe Kim Jong-una, i da je to bio “veliki uspjeh koji je toj zemlji pružio još jedno sredstvo za moćni nuklearni napad”.

Sjeverna Koreja je u subotu ispalila jedan projektil sa podmornice uz svoju istočnu obalu, navela je južnokorejska vojska, što podstiče zabrinutost da bi zvanični Pjongjang uoči kongresa vladajuće stranke u maju mogao izvršiti novu nuklearnu probu ili lansirati raketu, prenosi Reuters.

Raketa je po lansiranju prešla put od oko 30 kilometara, izjavio je kasno sinoć jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane, dodajući da vojska pokušava utvrditi da li je lansiranje bilo neuspješno.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA, međutim, tvrdi da je podvodno testiranje balističke rakete bilo “još jedan veliki uspjeh”, ne navodeći datum niti mjesto održavanja događaja.

“Taj test je u potpunosti potvrdio pouzdanost korejskog podvodnog sistema za lansiranje i savršeno ispunio sve tehničke zahtjeve za izvođenje podvodnog napada”, saopćila je KCNA.

Ta agencija je citirala i Kim Jong-una, koji je rekao da će “uspješno testiranje pomoći značajnom povećanju sposobnosti sjevernokorejske vojske da sprovodi podvodne operacije, a ubuduće će moći kad god bude željela da gađa južnokorejske marionetske snage i američke imperijaliste”.

Osude

Francuska je pozvala Evropsku uniju da usvoji dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon što je Seul saopćio da je Pjongjang lansirao balističku raketu sa podmornice.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu na oštru i jedinstvenu reakciju kako bi Sjeverna Koreja prestala sa provokacijama”, saopćio je glasnogovornik francuskog ministarstva inostranih poslova.

SAD je također upozorio da bi najnovije sjevernokorejsko lansiranje rakete sa podmornice predstavljalo jasno kršenje rezolucija.

Kako je prenio AFP, glasnogovornik State Departmenta John Kirby dodao je da SAD pažljivo prati vojne aktivnosti Sjeverne Koreje.
Američka vojska je sinoć saopćila da je uočila sjevernokorejsko lansiranje rakete sa podmornice, ali je dodala da to nije predstavljalo opasnost po Sjevernu Ameriku.

Izvor: Agencije