Pjongjang premijera Japana poredi s Hitlerom

Prezimena u Japanu po tradiciji stoje na prvom mjestu, kao i u Kini i obje Koreje (EPA)

Sjeverna Koreja nazvala je u utorak japanskog premijera Shinza Abea “azijskim Hitlerom”, optuživši ga da nastoji povećati vojnu moć pod okriljem brige za regionalnu stabilnost.

Ovu oštru kritiku objavila je državna agencija KCNA, glavni kanal sjevernokorejske propagande, nakon izvještaja partijskog lista Rodong Sinmun, koji je nedavno opisao Abea kao “militarističkog manijaka” zbog najavljenih izmjena pacifističkog Ustava Japana, javlja Tanjug.

Japanski premijer izjavio je početkom januara da bi Ustav Japana, donijet poslije Drugog svjetskog rata, u kome se uloga vojske ograničava na samoodbranu, mogao biti izmijenjen do 2020. godine, prenio je AFP.

‘Podgrijavanje strahova’

“Ekstremno desničarske grupe, predvođene Abeom, nastoje skrenuti pažnju međunarodnih kritika sa Japana. Ne postoji nikakva razlika između fašističkog manijaka Hitlera, koji je, pod izgovorom borbe protiv komunista, vodio drugačiji rat. Tako i Abe podgrijava strahovanja od sjevernokorejskih prijetnji kako bi opravdao nove vojne ambicije Japana”, navodi u komentaru agencija KCNA.

Sjevernokorejski raketni i nuklearni programi dugo izazivaju zabrinutost u Japanu, državi koja u okviru šestočlane grupe zemalja učestvuje u pregovorima s Pjongjanom o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije