Pjongjang prijeti nuklearnim arsenalom kao odgovor SAD-u

Sjeverna Koreja, Vojska, Tenkovi, Vojna parada
Posljednjih sedmica Sjeverna Koreja ispalila je dva projektila preko Japana i izvela svoj šesti nuklearni test (EPA)

Pjongjang će upotrijebiti svoj nuklearni arsenal ukoliko Sjedinjene Američke Države preduzmu “pomahnitale akcije” kojima se Sjevernoj Koreji negira pravo na postojanje, upozorio je ambasador Sjeverne Koreje u Moskvi Kim Yong-jae. 

“Danas, scenario na Korejskom poluotoku ne odvija se u korist mira. Situacija se kreće ka ratu i sukobu”, rekao je on na konferenciji posvećenoj miru na Korejskom poluotoku i budućem ponovnom ujedinjenju Sjeverne i Južne Koreje. 

On tvrdi da SAD i njihovi “saučesnici” odbijaju ideje Pjongjanga i politički sistem Sjeverne Koreje i “nastavljaju neprijateljsku politiku gušenja i izolacije Sjeverne Koreje”. 

Ambasador ocjenjuje da je Korejski poluotok podijeljen zbog težnji SAD-a da dominira svijetom, prenio je TAS S. 

“Cilj ponovnog ujedinjenja ne može se postići, jer Washington ne prestaje da se miješa u naše unutrašnje poslove”, dodao je ambasador.

‘Pomahnitale riječi Donalda Trumpa’

On tvrdi da svaki put kada odnosi između Sjeverne i Južne Koreje pokažu znakove poboljšanja, SAD koči taj proces. 

Ambasador je rekao da su “pomahnitale riječi” američkog predsjednika Donalda Trumpa na Generalnoj skupštini UN-u o potpunom uništenju Sjeverne Koreje “otkrile cijelom svetu stepen nemarnosti američke neprijateljske politike”. 

“Ukoliko se SAD ponaša na načine kojima se uskrećuje našim državama pravo na postojanje, na našu republiku, kao što je naš vrhovni lider Kim Jong-un rekao, natjerat ćemo ih da u potpunosti plate fer snagom našeg nuklearnog arsenala”, poručio je on. 

On je dodao da “prevencija rata i zaštita mira” ostaju najvažnija pitanja na Korejskom poluotoku.

Izvor: Agencije