Pjongjang prijeti nuklearnim napadom na SAD

Sjeverna Koreja posjeduje rakete kratkog i srednjeg dometa koje mogu doprijeti do Južne Koreje i Japana (Reuters)

Visoki sjevernokorejski vojni zvaničnik zaprijetio je nuklearnim napadom na Bijelu kuću i Pentagon nakon što je optužio Washington da diže vojne tenzije na Korejskom poluotoku.

Prijetnju je uputio direktor vojnog Generalnog političkog biroa Hwang Pyong-so u govoru na velikom vojnom skupu koji je u nedjelju upriličen u Pjongjangu povodom obilježavanja primirja u Korejskom ratu (1950-53).

Hwang, koji ima čin vicemaršala u Korejskoj narodnoj armiji, izjavio je da su nedavno održane vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjene Američke Države, u kojima je učestvovao i američki nosač aviona na nuklearni pogon, podigle tenzije, prenosi Tanjug.

Specijal

“Ako američki imperijalisti prijete našem suverenitetu i opstanku, naša vojska će lansirati nuklearne rakete na Bijelu kuću i Pentagon, izvore svog zla”, rekao je Hwang u govoru koji je u ponedjeljak emitiran na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

Ovo nije prvi put da ratoborna sjevernokorejska retorika sadrži prijetnje nuklearnim napadima na SAD i američke baze u Tihom okeanu, navodi AFP.

Proizvodni kapaciteti

Ali većina stručnjaka smatra da je ta zemlja još daleko od stjecanja kapaciteta za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete odgovarajućeg dometa.

Sjeverna Koreja je izvršila tri nuklearne probe, ali vjeruje se da nije ovladala tehnikama koje su neophodne za opremanje rakete nuklearnom bojevom glavom.

Ona posjeduje rakete kratkog i srednjeg dometa, koje mogu doprijeti do Južne Koreje i Japana, a proteklih sedmica je provela niz probnih ispaljivanja raketa u Japansko (Istočno) more.

Posljednja od tih proba izvršena je u subotu i njome je rukovodio sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Tokom nje je simuliran napad raketom kratkog dometa na Južnu Koreju u kojoj se nalazi 28.500 američkih vojnika.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 17. jula je zvanično osudilo Pjongjang zbog nedavnih proba, navodeći da su time prekršene rezolucije UN-a kojima je Sjevernoj Koreji zabranjeno koristiti balističku raketnu tehnologiju.

Izvor: Agencije