Pjongjang prijeti odmazdom UN-u i Seulu

Članice Ujedinjenih naroda smatraju da bi Kim Jong-un trebao odgovarati zbog zločina protiv ljudskih prava (EPA)

Sjeverna Koreja je zaprijetila Ujedinjenim narodima “kaznom” ako Visoko povjerenstvo za ljudska prava otvori svoj ogranak u Seulu.

Povjerenstvo za mirno ujedinjenje majke domovine, državni organ za međukorejske poslove, osudilo je najavljeno otvaranje ureda UN-ovog povjerenstva kao “neoprostivu provokaciju”.

UN-ov ured bi tada postao “meta za nemilosrdne napade”, upozoreno je.

UN je najavio otvaranje tog ureda još u ožujku 2014. godine, nakon objavljivanja izvješća istražnog povjerenstva koje je usporedilo zločine koje čini Pjongjang s nacističkim zločinima, aparthejdom i Crvenim Kmerima.

Ured Visokog povjerenstva bi mogao biti otvoren narednih mjeseci.

Mreža logora

“Čim sjedište klevetničke antikorejske kampanje bude uspostavljeno u Seulu, odmah će biti meta nemilosrdne kazne”, upozorilo je sjevernokorejsko povjerenstvo u priopćenju koje je objavila državna agencija KCNA.

Na temelju iskaza stotina sjevernokorejskih prognanika, sumnja se na postojanje ogromne mreže logora, u kojima je zatočeno najmanje 120.000 ljudi, gdje su zabilježeni brojni slučajevi mučenja, pogubljenja i silovanja.

Stotine tisuća političkih zatvorenika izgubilo je živote u logorima u posljednjih 50 godina, prema podacima UN-ovih istražitelja.

Ranije je Sjeverna Koreja poručila državama članicama UN-a da je rezolucija o lošem stanju na polju ljudskih prava u toj zemlji “nelegalna i zasnovana na lažima”.

Sjevernu Koreju razbjesnila je odluka Generalne skupštine UN-a da, krajem prošle godine, usvoji rezoluciju prema kojoj bi pitanje ljudskih prava u toj zemlji trebalo biti proslijeđeno Međunarodnom kaznenom sudu, kao i da bi lider Kim Jong-un zbog toga trebao odgovarati.

Japan produžio sankcije

U međuvremenu je Japan najavio da će produžiti sankcije protiv Sjeverne Koreje za još dvije godine, poslije njihovog isteka 13. aprila.

Iz japanske vlade je potvrđeno kako je ta odluka odgovor na to što Sjeverna Koreja nije obezbjedila izvještaj istrage o otmicama Japanaca prije više decenija.

Zato su još jednom pozvali Sjevernu Koreju da odmah i pošteno izvijesti o svojim nalazima.

Japan je zabranio brodovima registrovanim u Sjevernoj Koreji da pristaju u njegove luke, osim iz humanitarnih razloga, kao i čarter letove između dvije zemlje.

Izvor: Agencije