Pjongjang priprema nuklearnu probu

Sjever se dogovorio s Jugom da će raditi na popuštanju napetosti na Korejskom poluotoku i poboljšanju veza (AP)

Sjeverna Koreja kopa novi tunel na mjestu za nuklearne probe, imajući u vidu buduće izvođenje još testova atomskih sredstava, rečeno je u petak u južnokorejskom agencijskom izvješću, dva dana prije nego što se čelnici Južne Koreje, Japana i Kine sastaju u Seulu.

Američki ministar obrane Ashton Carter će odvojeno doći u posjet u nedjelju kako bi s južnokorejskim obrambenim dužnosnicima razgovarao o reakciji na raketnu i nuklearnu prijetnju Sjevera.

Mjesto je na istočnoj obali Sjeverne Koreje gdje su izvedene tri prethodne nuklearne probe, a radnici i vozila užurbano rade na novom tunelu, izvijestila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade.

“Činjenica da grade novi tunel upućuje na to da je namjera provesti nuklearnu probu u nekom trenutku”, navodi agencija riječi izvora.

Novi test ne očekuje se uskoro

Nema dokaza koji bi navodili na zaključak da se pripreme rade za probu u neposrednoj budućnosti, dodao je izvor, kako prenosi Hina.

Izvješće se pojavilo dok se čelnici Južne Koreje, Japana i Kine pripremaju susresti u nedjelju u Seulu na sastanku na kojemu će vjerojatno biti riječi i o suzbijanju sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje.

Sjeverna Koreja uporno radi na nuklearnom programu, ali se ne smatra da bi se četvrti nuklearni test mogao dogoditi uskoro, posebice nakon što se dogovorila s Južnom Korejom u kolovozu da će raditi na popuštanju napetosti na Korejskom poluotoku i poboljšanju veza.

Sjever je proveo tri nuklearne probe, posljednju 2013. godine, navukavši na sebe međunarodne osude, među ostalim i Kine, svojega glavnog diplomatskog saveznika, i nalazi se pod sankcijama Ujedinjenih naroda, koji zabranjuju trgovinu koja bi financirala njegove programe oružja.

Izvor: Agencije