Pjongjang pružio ruku, Seul predlaže pregovore

Seul je u utorak predložio da 9. siječnja organizira pregovore s Pjongjangom na visokoj razini, nakon što je Kim Jong-un pružio ruku Južnoj Koreji pozivajući na jačanje bilateralnih veza i natuknuo da bi njegova zemlja mogla sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Sjevernokorejski vođa je iskoristio novogodišnje obraćanje naciji kako bi opetovao da je njegova zemlja punopravna nuklearna sila, upozorivši da mu je “nuklearna tipka” neprestano nadohvat ruke.

No, istodobno je načinio iskorak prema Jugu, rekavši da bi Pjongjang mogao sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon rekao je na tiskovnoj konferenciji da će Seul “ponovo izraziti svoju spremnost da pregovore sa Sjeverom organizira u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu i u bilo kojem obliku”.

Zadnji pregovori 2015. godine

“Nadamo se da će Jug i Sjever sjesti zajedno i razgovarati o sudjelovanju Sjeverne Koreje na igrama u Pyeongchangu te o drugim pitanjima od međusobnog interesa radi unaprjeđenja međukorejskih veza”, dodao je.

Dvije suparničke zemlje nakon korejskog rata (1950-53) razdvaja Demitalizirana zona, što je jedna od najjače naoružanih granica u svijetu.

Dvije strane su zadnji put pregovarale 2015. godine.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je uvijek zagovarao dijalog, rekao je da je izjava sjevernokorejskog kolege prigoda za obnovu dijaloga.

No, istaknuo je da poboljšanje bilateralnih odnosa moraju pratiti mjere za nuklearno razoružanje.

“Molim vas da što prije predložite mjere radi nastavka međukorejski veza i sudjelovanja sjevernokorejskog izaslanstva”, poručio je svojim ministrima.

Olimpijske igre prilika za mir

Južnokorejski predsjednik je prije nekoliko mjeseci predložio pregovore uz posredovanje Crvenoga križa i vojske, ali se Pjongjang bio oglušio.

Naznake o želji Sjeverne Koreje da sudjeluje na ZOI, koje će biti održane od 9. do 25. veljače, “potvrdan su odgovor na naš prijedlog da igre u Pyeongchangu budu revolucionarna prigoda za mir”, dodao je Moon Jae-in.

Glavna sportska natjecanja bit će održana na samo 80 kilometara od pogranične zone između dviju Koreja.

Porast napetosti na Korejskom poluotoku zadnjih mjeseci bacio je sjenu na taj velik sportski događaj.

Sjeverna Koreja je 1988. godine bojkotirala Ljetne olimpijske igre u Seulu, ali je 2014. godine poslala sportaše na Azijske igre u Incehon, blizu Seula.

Kineska Vlada pozdravila je u utorak spremnost Južne Koreje za pregovore sa Sjevernom Korejom i namjeru Pjongjanga da svoje sportaše pošalje na predstojeće Zimske olimpijske igre.

Kina: Pozitivna vijest

“Uočili smo pozitivne signale u pogledu poboljšanja odnosa i sudjelovanja Sjeverne Koreje na ZOI. To je pozitivna vijest”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Geng je istaknuo da Kina to pozdravlja i podržava obje strane u namjerama da iskoriste tu mogućnost i poduzmu jasne korake u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa, smanjenja tenzija na Korejskom poluotoku i provođenja denuklearizacije.

Glavi razlog za nestabilnost na Korejskom poluotoku je, prema njegovim riječima, sukob između Sjeverne Koreje i SAD-a.

“Zato bi ove zemlje trebale uložiti napore kako bi poboljšale svoje bilateralne odnose, podigle razinu međusobnog razumijevanja i poduzele jasne korake u cilju vraćanja ovog problema u proces rješavanja putem pregovora i dijaloga”, zaključio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Trump: Sankcije imaju učinak

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak na Twitteru da bi razgovori Sjeverne i Južne Koreje mogli označiti pozitivan razvoj događaja, pritom izrazivši zadovioljstvo zbog učinka sankcija nametnutih Pjongjangu.

“‘Čovjek raketa’ sada želi prvi put razgovarati s Južnom Korejom”, napisao je Trump, nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una nadimkom koji mu je sam nadjenuo.

“To je možda dobra vijest, a možda nije – vidjet ćemo!”

Američki predsjednik ustvrdio je da snakcije nametnute Pjongjangu “počinju imati veliki učinak”.

Izvor: Al Jazeera i agencije