Pjongjang šalje orkestar u Južnu Koreju za ZOI

Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Pregovori
Dvije strane usaglasile su se da orkestar nastupi u Seulu i Gangneungu, nedaleko od Pyeongchanga (EPA)

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je pristala poslati orkestar od 140 članova koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji u veljači, priopćili su dužnosnici u Seulu.

Dužnosnici dviju Koreja, koje su tehnički još u ratu nakon konflikta od 1950. do 1953., kad je sklopljeno primirje, ali nije potpisan i sporazum, sreli su se na teritoriju Sjeverne Koreje u selu Panmunjom, gdje su razgovarali o slanju sjevernokorejskog orkestra, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Riječ je o selu u kojemu je 1953. potpisano primirje nakon Korejskog rata.

Dvije su se strane usuglasile da orkestar nastupi u Seulu i Gangneungu, nedaleko Pyeongchanga, priopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

‘Oporavak kulturne homogenosti’

Sjeverna Koreja poslat će preliminarni inspekcijski tim “u najskorije moguće vrijeme” radi osiguravanja logistike, postavljanja opreme i provjere svih uvjeta za nastup.

Odluka da se ugosti orkestar iz Sjeverne Koreje “pridonosi poboljšanju odnosa i oporavku kulturne homogenosti” između dviju Koreja, priopćilo je Ministarstvo za ujedinjenje.

Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje počeli su u ponedjeljak pregovore o sudjelovanju Sjevera na Zimskim olimpijskim igrama i Sjevernokorejci su ponudili da će poslati umjetničku skupinu na Igre, koje se održavaju sljedećeg mjeseca u južnokorejskom gradu Pyeongchangu, prenijeli su južnokorejski mediji.

To su prvi pregovori na razini radnih skupina otkad se prošloga tjedna Sjever usuglasio da će poslati izaslanstvo na Igre, koje se održavaju od 9. do 25. veljače.

Seul je u petak predložio da se razgovori usmjere na moguće sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na igrama, no čini se da je Sjeverna Koreja zainteresiranija za razgovore o nastupima umjetničke skupine, prema Ministarstvu ujedinjenja u Seulu.

Pjongjang: O sportistima u srijedu

Pregovori se vode o broju izvođača, njihovu rasporedu nastupa i ruti putovanja, izvijestila je agencija Yonhap.

Sjevernu Koreju na razgovorima predstavljaju četiri dužnosnika, među kojima i ravnatelj u Ministarstvu kulture te vođa pop-grupe Moranbong, koju je osnovao sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

Sjeverna je Koreja u ponedjeljak, prema informacijama iz službenih južnokorejskih izvora, zatražila da se o mogućem slanju sjevernokorejskih sportaša razgovara u srijedu.

Izvor: Agencije