Pjongjang simulirao nuklearni napad na Washington

Sjeverna Koreja je objavila propagadnu snimku simuliranog nuklearnog napada na Washington i zaprijetila Južnoj Koreji “vojnim napadom” zbog klevete upućene sjevernokorejskom predjsedniku Kim Jong-unu.

“Posljednja prilika”, četverominutni video kojeg je objavio Pjongjang pokazuje nuklearnu raketu ispaljenu iz podmornice koja razara Washington i zatim američku zastavu u plamenu.

Na kraju videa raketa izranja iz oblaka, vraća se na zemlju i pada ispred Lincoln Memoriala, spomenika podignutog u počast 16. američkog predsjednika u Washingtonu.

Capitol Hill, sjedište Kongresa, eksplodira i na ekranu se pojavljuje poruka: “Ukoliko se američki imperijalisti pomaknu za milimetar u našem smjeru, odmah ćemo ih napasti našom nuklearnom snagom”.

Sjeverna Koreja je i ranije objavljivala slične videosnimke, među kojima 2013. godine kada je na meti bila Bijela kuća, kao i eksplozija Capitol Hilla.

Simulacija napada na Južnu Koreju

Sjeverna Koreja je prije dva dana izvela vježbu vatrenim oružjem, simulirajući napad na službenu rezidenciju južnokorejske predsjednice.

Vježbe je nadgledao Kim Jong-un, koji je pozvao vojsku da bude spremna da “nemilosrdno” uništi Vladu Južne Koreje.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye naredila je vojsci da bude u pripravnosti, dodajući da će “bezobzirne provokacije samo voditi samouništenju sjevernokorejskog režima”.

Nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje 6. januara, Kim Jong-un prijeti novim nuklearnim pokusima i lansiranjem raketa u odgovoru na vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Južnokorejski aktivisti su u subotu uputili 50.000 letaka pomoću tri velika balona s terena blizu grada Paju, blizu sjevernokorejske granice kako bi obilježili godišnjicu torpediranja južnokorejske korvete Cheonan 2010. godine, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Izvor: Agencije