Pjongjang traži vojne razgovore sa Seulom

Seul je odbio ponudu, nazivajući je "propagandnim trikom" (EPA)

Sjeverna Koreja predložila je da Pjongjang i Seul pokušaju zakazati vojne razgovore na visokom nivou, javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

“Predlažemo kontakt radi otvaranja razgovora vojnih vlasti Sjeverne i Južne Koreje. Neka obje strane izaberu pogodan datum i mjesto, krajem maja ili početkom juna, u pokušaju da se smiri vojna napetost i stvori atmosfera izgradnje povjerenja između dvije strane”, predložio je Nacionalni komitet za odbranu Sjeverne Koreje.

Seul je odbio ponudu, nazivajući je “propagandnim trikom”, zahtijevajući prvo konkretne korake ka denuklearizaciji iz Pjongjanga, prenosi Korea Times.

Zajednička vojna vježba

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Američke Države izvest će protivraketne vježbe u junu kako bi bili spremni za eventualne prijetnje iz Sjeverne Koreje, izjavio je nedavno južnokorejski dužnosnik.

Vježbe će se održati u vodama Havaja 28. juna, prije manevara “Rim of the Pacific” pod američkim zapovjedništvom, objasnio je dužnosnik ministarstva odbrane.

Američka vojska će, umjesto rakete u zrak, poslati avion kojeg će pratiti sve tri zemlje iz brodova opremljenih protivraketnim sistemom Aegis, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Izvor: Agencije