Pjongjang tvrdi da raketama može gađati SAD

Pjongjang je spreman suprotstaviti se bilo kojem neprijatelju "raketom na raketu" (AFP)

Sjeverna Koreja je u utorak objavila da posjeduje strateške rakete kojima može gađati teritoriju Sjedinjenih Država, uzvraćajući na novi ugovor o povećanju dometa južnokorejskih raketa koji su u nedjelju zaključili Washington i Seoul.

“Revolucionarna vojska (Sjeverne Koreje), pa tako i njezine strateške raketne snage, može sada gađati ne samo američke snage na Korejskom poluotoku, nego i Japan, Guam (američku teritoriju u Pacifiku), pa čak i teritoriju SAD-a”, rekao je glasnogovornik Komisije za narodnu obranu u saopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Pjongjang je, dodao je, spreman suprotstaviti se bilo kojem neprijatelju, “nuklearnim snagama na nuklearne snage, raketom na raketu”.

Ugovor SAD-a i Južne Koreje

Ove prijetnje su odgovor na ugovor koji su Seoul i Washington sklopili u nedjelju i koji im dozvoljava da gotovo utrostruče domet svojih balističkih raketa koje će ubuduće pokrivati čitavo područje Sjeverne Koreje.

Domet raketa povećat će se na 800 km, sa sadašnjih 300 km, što je, također, dovoljno da se može dosegnuti dio Kine i Japana, prenosi Hina.

SAD ima 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kojoj u slučaju napada jamči “nuklearni kišobran”.

Seoul je, zauzvrat, 2001. pristao na ograničenje dometa svojih raketa kako bi smanjio napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja je 2006. i 2009. izvela dva nuklearna testa zbog kojih joj je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uvelo teške sankcije.

Sjeverna Koreja posjeduje 800 pokretnih raketa, među kojima 600 raketa Scud, koje su neposredna prijetnja jugu.

Mnogi vojni stručnjaci smatraju da Pjongjang još ne raspolaže tehnologijom potrebnom za opremanje raketa nuklearnim oružjem.

Izvor: Agencije